Tyskland sætter rekord på handelsbalancen

Tysklands handelsoverskud satte i juni rekord med et overskud på 24 mia. euro, hvilket er det største nogensinde.

Foto: THOMAS PETER. Rekordoverskuddet giver grund til jubel i Tyskland, der efter en svaghedsperiode for 10 år siden er tilbage som Europas ubestridte økonomiske lokomotiv. Men faktisk er overskuddet så stort, at det helt paradoksalt er ved at blive et problem, vurderer Jacob Graven.
Læs mere
Fold sammen

Det siger cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven, i et notat.

Landets eksport faldt i sommermåneden mere end ventet med en tilbagegang på 1 pct. Til sammenligning ventede analytikere, at faldet ville være på 0,3 pct.

Importen overraskede, da den faldt 0,5 pct. Analytikere havde ifølge Bloomberg havde ventet en vækst på 0,5 pct.

Ifølge Jacob Graven viser den tyske rekord, at landets konkurrenceevne igen er stærk, og at en svag euro giver de tyske eksportvirksomheder en god fordel. Også faldene oliepriser har betydning for rekorden, da landet er nettoimportør af olie, skriver Jacob Graven i notatet.

Men det er ikke uproblematisk, at Tyskland nu kan prale med den rekord.

- Umiddelbart giver rekordoverskuddet grund til jubel i Tyskland, der efter en svaghedsperiode for 10 år siden er tilbage som Europas ubestridte økonomiske lokomotiv. Men faktisk er overskuddet så stort, at det helt paradoksalt er ved at blive et problem, vurderer Jacob Graven.

Tyskland har de seneste klart overskredet EU-reglerne om at et overskud ikke må udgøre mere end 6 pct. af BNP og med dagens tal er godt på vej til at gøre det igen.

EU's tankegang er, at hvis et lands betalingsbalanceoverskud konstant er stort, så sker det på bekostning af andre lande.