Tyskere strækker våben i kampen om H+H

Xella er godt på vej til at opgive planerne om en fusion med den kriseramte danske betonkoncern H+H. Et krav fra Danske Bank om, at den tyske konkurrent skal overtage hele H+H's gæld på 1 mia. kr., har tilsyneladende fået Xella til at droppe forsøget på at fusionere med den danske virksomhed.

Foto: H+H
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver dagbladet Børsen tirsdag.

Dermed lader det til, at de to A-aktionærer går med til at lade kapitalfonden Nordic Capital opnå aktiemajoriteten i H+H.

I sidste uge kom det frem, at Xella havde sendt et forslag om at sammenlægge de to virksomheder. Tilbuddet ville give de nuværende aktionærer i H+H 5-7 pct. af det tyske selskab og ville værdisætte selskabet til 350 kr. pr. aktie.

Tyskerne ville samtidig forhandle med Danske Bank om gælden og tilbød at låne H+H 350 mio. kr. Over for det har Nordic Capital tilbudt en kapitalforhøjelse på 400-500 mio. kr. til en kurs på 100-120 kr. pr aktie. Indskuddet vil medføre, at kapitalfonden kommer til at sidde på majoriteten af betonproducenten.

Det er endnu uklart, hvorfor Danske Bank går med til at lade Nordic Capital overtage H+H, fordi tilbuddet umiddelbart er dårligere end tyskernes.

Danske Bank har fortsat brug for A-aktionærernes accept, fordi banken ikke har pant i ejerfamiliernes aktier. Det har fået Danske Bank og Nordic Capital til at kræve, at de to A-aktionærer underskriver en fuldmagt, der forpligter dem til at acceptere Nordic Capitals tilbud. Fristen var sat til midnat natten til tirsdag.

En lignende tidsfrist var sat onsdag i sidste uge, hvor Kresten Andersen Bergsøe, der samme dag forlod H+H's bestyrelse, nægtede at skrive under. Det kan hænge sammen med, at Kresten Andersen Bergsøe hele tiden har været i tæt kontakt med Xella for at få dem til at give en bedre pris.

Bergsøe, der er oldebarn af H+H's stifter Henrik Henriksen, er i forvejen personligt presset af Danske Bank, der angiveligt har været med til at finansiere hans store opkøb af B-aktier i H+H for lånte penge sidste år. I den forbindelse har banken sandsynligvis taget pant i Bergsøes pompøse familieejendom Farumgård i Farum nord for København.

H+H befinder sig i en livstruende situation. Virksomheden kæmper med voldsomt svigtende salg, og H+H har ikke overholdt lånebetingelserne i Danske Bank, der kan trække lånene og sende betonproducenten i betalingsstandsning. H+H venter et underskud i år på 160-190 mio. kr., og allerede nu kan ledelsen i selskabet se, at der også kommer underskud i 2010.