Tyske tal trækker renten op

De danske obligationsrenter tager et nøk op fredag efter en positiv overraskelse fra det tyske Ifo-indeks.

Læs mere
Fold sammen

Så gjorde det mindre, at udviklingen i den britiske økonomi umiddelbart var dårligere end ventet i fjerde kvartal.

Efter en neutral åbning stiger den toneangivende, 10-årige danske rente med 2 basispoint til 1,66 pct. Før Ifo-tallene lå renten i 1,64 pct.

Ifo-tallene dækker over den tyske erhvervstillid og er udarbejdet af Ifo-instituttet i München. Indekset udviklede sig positivt i januar og også bedre, end analytikerne havde forventet ifølge estimater indsamlet af Bloomberg. Indekset steg til 104,2 mod ventet 103,0. Både synet på den nuværende situation og forventningerne til fremtiden var bedre end ventede.

- Krisen er ovre. I det mindst i Tyskland. Tilbageslaget i fjerde kvartal sidste år synes at have været meget kort, siger Carsten Brzeski, økonom i ING i Bruxelles, til nyhedsbureauet Reuters.

Cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea vurderede også i en kommentar, at Tyskland er på vej ud af krisen, og han siger, at det kan hjælpe dansk eksport:

- Ifo-indekset er blot det seneste skud på stammen af økonomiske nøgletal, som giver håb om, at Tyskland igen er på vej mod bedre økonomiske tider. På grund af Tysklands historiske rolle som Europas vækstlokomotiv kan det være med til at trække resten af Europa og i særdeleshed dansk økonomi ud af det aktuelle dødvande.

De positive tal og den forbedrede stemning sender de italienske og spanske renter ned. De 10-årige papirer i de to lande falder 7 og 8 basispoint til henholdsvis 4,08 og 5,13 pct.

Fra England var der til gengæld deprimerende indikationer til at spæde debatten om at forlade EU op med. Den foreløbige opgørelse over BNP-væksten i fjerde kvartal viste en tilbagegang på 0,3 pct. kvartal til kvartal og en nuludvikling år til år.

Over middag kan markedet forholde sig til yderligere nyt fra det amerikanske boligmarked, når der kommer tal for salget af nye boliger. Her ventes en fremgang i december til 385.000 mod 377.000 i november.