Tyrkiske aktier slipper med mindre skrammer efter kupforsøg

Det tyrkiske aktiemarked indleder mandag med at dykke 2,5 pct. efter det fejlslagne kupforsøg i Tyrkiet fredag aften og natten til lørdag.

Liraen er kommet sig lidt oven på forskrækkelsen over kupforsøget, der fredag aften sendte valutaen ned med omkring 5 pct. mod dollar til 3,05 lira per dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAHMUD HAMS

Dermed er markedet som ventet nervøst, uden at der dog er tale om dramatiske kursfald. Det tyrkiske aktieindeks BIST 100 ligger 2,5 pct. lavere efter et par minutters handel.

- Rygmarvsreaktionen til øget politisk usikkerhed er en svagere tyrkisk lira, højere tyrkiske obligationsrenter og lavere tyrkiske aktiekurser, konstaterede chefanalytiker i Nordea Anders Svendsen i en kommentar inden åbningen.

Han pegede desuden på, at udenlandske investorer har en relativt begrænset direkte eksponering over for tyrkiske aktiver, og at et storudsalg derfor ikke lå i kortene.

På de øvrige europæiske børser tegner reaktionen afdæmpet.

- Kuppet blev slået ned, og det er gået i sig selv igen. Selv om der kan komme nogle efterveer, så ser det ikke umiddelbart ud til, at det kommer til at få nogen effekt på markederne her til morgen, siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

På valutamarkedet ligger den tyrkiske lira mandag morgen i 2,9308 lira per dollar - en svækkelse på mindre en halvanden pct. fra niveauet fredag eftermiddag på 2,8920 lira for en dollar.

Liraen er dog kommet sig lidt oven på forskrækkelsen over kupforsøget, der fredag aften sendte valutaen ned med omkring 5 pct. mod dollar til 3,05 lira per dollar.

Renten på den toneangivende tiårige tyrkiske statsobligation er steget 43 basispoint til 9,52 pct.