Tyrkiske aktier hårdere ramt end først antaget: Lukker med store dyk efter weekendens kaos

Weekendens voldsomme kupforsøg i Tyrkiet har ramt aktierne på børsen i Istanbul hårdere end først antaget.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS.
Læs mere
Fold sammen

I løbet af eftermiddagen tog kursfaldene på det tyrkiske aktieindeks BIST 100 taget til, og sidst på dagen lukker indekset med et fald på hele 7,1 pct. i det nervøse marked.


Mandag morgen var der ellers ikke tale om de helt store, dramatiske kursfald, og indekset åbnede omkring 2,5 pct. lavere.

Kampvognene rullede i gaderne natten til lørdag, hvor dele af militæret forsøgte sig med at kup mod landets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Kuppet mislykkedes, men det kostede mindst 265 menneskeliv.


Forskrækkelsen blandt investorerne har ramt stort set alle aktier i indekset, og kun én aktie kan prale med en stigning mandag. De tyrkiske banker er hårdt ramt efter det fejlslagne kupforsøg, og det tyrkiske bankindeks i Istanbul, Borsa Istanbul Banks Index, lukker med et fald på 8,4 pct. Ifølge Bloomberg er dykket det største i mere end tre år.


- Investorerne er bekymrede for de mulige eftervirkninger af kupforsøget på den tyrkiske økonomi på kort sigt. Et midlertidigt "slow down" i økonomien kan øge antallet af dårlige lån, og investorerne er også bekymrede for bankernes adgang til den globale likviditet. Alt det vejer på bankaktierne, siger Cagdas Dogan, analytiker hos BGC Partners, til Bloomberg News.


Bankerne Garanti og Akbank falder henholdsvis 8,8 pct. og 7,9 pct. mandag.

Aktien i det tyrkiske luftfartsselskab Turkish Airlines rasler også ned mandag efter weekendens kaos, der blandt andet fik udenrigsministeriet i Danmark til at fraråde alle "ikke nødvendige rejser" til landet. Den advarsel blev dog fjernet søndag, og myndighederne herhjemme blåstempler nu rejser til det meste af Tyrkiet.

Turkish Airlines, der er noteret under det tyrkiske navn Turk Hava Yollari AO, lukker 12,6 pct. lavere mandag, mens også lufthavnsoperatøren TAV Holding må tage sig til takke med et fald på hele 17,3 pct.