Tvang og gulerod fejer kinesisk panik ind under gulvtæppet

De kinesiske aktiemarkeder er mere rolige torsdag morgen. Det skyldes dog ikke manglende lyst til at sælge ud af beholdningerne hos aktionærerne, men tiltag og påbud fra myndighederne, som er sat i værk for at stoppe den omsiggribende aktiepanik på børserne i Shanghai, Shenzhen og sidst også i Hongkong.

Foto: BOBBY YIP.
Læs mere
Fold sammen

Omkring 70 procent af Kinas aktiemarked blev frosset onsdag med mere end 1300 virksomheder, som standsede eller suspenderede handel med deres aktier i et forsøg på at minimere kursfaldene.

Samtidig har Kinas bankregulator - China Banking Regulatory Commission - torsdag justeret kravene til sikkerhedsstillelse og givet tilladelse til, at banker med udlån på baggrund af sikkerhed i aktier kan forlænge lånene ved forfald.

China Banking Regulatory Commission har også opfordret bankerne til at understøtte virksomhedernes aktietilbagekøb ved at tilbyde dem sikrede lån.

Analytikere vurderer dog, at tiltagene ikke vil få den ønskede virkning, da den kunstige aktiestøtte ikke fjerner de underliggende årsager til kursskredene.

En af bivirkningerne af aktiemarkedets sammenbrud har været den reducerede værdi af ​​aktier stillet som sikkerhed for lån i banker og børsmæglerselskaber.

Onsdag skruede myndighederne også op for tiltagene til støtte for markedet gennem aktiekøb fra statslige fonde og et forbud for storaktionærer med over 5 pct. af aktiekapitalen mod at sælge ud af deres beholdning i seks måneder.

Samtidig blev de store blue-chip-virksomheder pålagt at købe egne aktier, og der blev sat en stopper for enhver form for aktiesalg fra offentlige virksomheders og statsejede institutioners side.

Tidligere har myndighederne prøvet at støtte markedet med adskillige rentenedsættelser og lavere handelsgebyrer samt tilladelse til, at forsikringsselskaber får lov til at investere flere af deres aktiver i aktier.

/ritzau/FINANS