Tunge danske erhvervsfolk investerer i EQT

EQT har mange prominente danske erhvervsfolk i sin rådgiverkreds. Både rådgiverne og de danske partnere investerer som hovedregel i fonde, som de er involveret i, mens ledelsen i de opkøbte danske selskaber typisk investerer direkte i selskaberne.

Peter Korsholm ledende partner for kapitalfonden EQT. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Nordens største kapitalfond, svenske EQT, har længe haft god kontakt til toppen af dansk erhvervsliv, og en lang række prominente danske erhvervsfolk har betydelige investeringer enten direkte i EQTs fonde eller i selve porteføljeselskaberne.

På listen over EQTs industrielle rådgivere finder man 11 danske erhvervsfolk, herunder Vestas’ topchef, Ditlev Engel, den netop afgåede formand for statens finansielle oprydningsselskab, Henning Kruse Petersen, samt Ole Andersen, formand for bl.a. Danske Bank, Chr. Hansen og EQT-selskabet ISS.

Det er hovedreglen, at rådgiverne investerer i de fonde, som de rådgiver om, ligesom partnerne også er medinvestorer. Ledelsen og bestyrelsen i de opkøbte virksomheder er typisk medinvestorer i virksomhederne, men de investerer ifølge EQT kun sjældent i fonden bag selskabet.

Guernsey udenfor kontrol

Det er forskelligt, hvordan og hvor meget de enkelte partnere, rådgivere og ledere investerer i EQT.

Under alle omstændigheder har man i Skat længe påpeget, at der ikke er mulighed for at kontrollere de investeringer, der foregår i Guernsey, medmindre det sker gennem danske aktieselskaber.

Ole Andersen, der også medlem af den rådgivende komité i flere af EQTs fonde, fortæller, at hans investeringer i EQT-fondene er foretaget via danske aktieselskaber udbudt af danske banker. En del af hans investeringer i selve ISS er automatisk foregået via selskabets holdingselskab, hvorefter han selv har skrevet det på selvangivelsen.

Ole Andersen kalder det fornuftigt, at EQT nu dropper Guernsey for at afmystificere det hele og undgå misforståelser.

»Hvis man kan drive fondene lige så effektivt fra andre lande uden dobbeltbeskatning, er det at foretrække. Hermed kan man få fjernet de spørgsmålstegn og den usikkerhed, der måtte være,« siger han.

I KMD, der dette efterår blev videresolgt fra EQT til kapitalfonden Advent International, har bestyrelsesformand Vagn Sørensen og topchef Lars Monrad-Gylling investeret i koncernen som led i et såkaldt »Management Participation Programme.« KMD oplyser til Berlingske Business, at investeringerne er foregået gennem KMD Equity Holding, der er et almindeligt dansk aktieselskab.

EQTs ledende partner i Danmark, Morten Hummelmose, fortæller ligeledes, at han har investeret i fondene gennem et dansk selskab.