Tung svensk H+H-formand

Det kriseramte og ombejlede H+H har som en af de få danske virksomheder en international profil på formandstaburetten.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hele skulle være så godt, da den øverste ledelse i betonvarevirksomheden H+H International blev skiftet ud for nogle år siden.

Først fik virksomheden ny direktør, Hans Gormsen, i 2004. Da han havde sat sig godt til rette i førersædet, begyndte han sammen med bestyrelsen at se sig om efter en ny, dynamisk formand. En omhyggelig search-proces resultaterede i, at den forholdsvis lille danske byggevirksomhed fandt en tung, udenlandsk profil som øverste leder.

De fleste både små og store danske virksomheder har trods snak om globalisering en meget dansk ledelse. H+H Internationals adm. direktør er da også stolt af, at det lykkedes at lokke den svenske byggemand Anders C. Karlsson ind i H+Hs bestyrelseslokale.

»Anders C. Karlsson er en fantastisk kapacitet, han er utrolig dygtig og særdeles erfaren indenfor byggeri og entreprenørvirksomhed,« lyder Hans Gormsens karakteristik af sin formand.

Storstilet vokseværk
Men trods Anders C. Karlssons imponerende C.V. og store erfaring med internationale byggevirksomheder, så lykkedes den operation ikke, som Karlsson satte sig i spidsen for. Eller rettere, operationen lykkedes, men patienten var tæt på at afgå ved døden. En storstilet ekspansion ind i Østeuropa var Karlssons og Gormsens »brain child«, men det er tilsyneladende den nye ekspansive strategi, som har kastet virksomheden ud i sine nuværende problemer.

»Hvis ikke de betydelige investeringer var blevet iværksat, så havde H+H ikke siddet med den store bankgæld,« lyder det surt fra en repræsentant for den tidligere ledelse.

I forbindelse med de seneste dages redningsaktion – eller kup, alt efter om købstilbuddet ses med A- eller B-aktionærers øjne – så lykkedes det Anders C. Karlsson at lægge sig ud med to af Danmarks store institutionelle investorer, ATP og LD, som føler, at de som mindretalsaktionærer bliver tromlet ned af bestyrelsen og A-aktionærerne.

En anden lederstil
Anders C. Karlssons stil er anderledes og mere noget mere arrogant end danske erhvervslederes. Han mener dog ikke, at det er, fordi han er svensker og mangler indsigt i danske forhold, at han er kommet på konfrontationskurs med H+Hs store kreds af B-aktionærer:

»Jeg har et udmærket forhold til B-aktionærerne i H+H, som jeg har mødtes med fra tid til anden,« lyder Karlssons kortfattede kommentar.

Fejlslagen ekspansion og stor gældsætning eller ej, så har Anders C. Karlsson en erhvervsmæssig tyngde, som giver respekt. Karlsson var frem til 2002 præsident i en af Nordes største entreprenørvirksomheder Skanskas Europa-division. Gennem sit arbejdsliv har han siddet på en række direktørposter, herunder i IPEG AB og Emmaboda Stenindustri AB.

I dag er han tilknyttet den børsnoterede svenske kapitalfond Ratos, hvor han fungerer som industriel rådgiver. I Danmark er Ratos bedst kendt som ejer af emballagevirksomheden Superfos og den svenske brændovnsfabrikant Jøtul. Tilknytningen til Ratos har bl.a. betydet, at Anders C. Karlsson er indsat som formand for en anden dansk industrivirksomhed, AH Industries, som producerer dele til vindmølleindustrien.

Karlsson er også medlem af bestyrelsen i den svenske stålproducent, Lindab.

Anders C. Karlsson bor sammen med sin hustru i Lomma nord for Malmø. Parret har to voksne børn og et barnebarn. Anders C. Karlsson er aktiv sportsmand og spiller tennis og løber på ski i fritiden.