Truslen om deflation er kommet nærmere

Truslen om deflation er kommet nærmere, men hjælpepakker og rentenedsættelser skal forhindre den helt store nedtur. Det skriver PFA i publikationen Finansudsigten.

Forværringen af den amerikanske økonomi er fortsat den seneste måned.

- Arbejdsløsheden er nu steget til 7,2 pct. fra under 5 pct. i begyndelsen af 2008, detailhandlens fald i december var det største månedlige fald nogensinde. Med andre ord så øges risikoen for deflation for øjeblikket, fremhæver PFA.

Deflation er et vedvarende fald i det generelle prisniveau. For de fleste danskere lyder det som en ønskedrøm, at priserne falder. For inflationsangste centralbanker kunne det måske også være den bedste af alle verdener.

- Men det er det ikke - Faktisk er det den amerikanske centralbanks største mareridt, hvis økonomien ender i deflation, understreger PFA.

Det store problem ved faldende priser er, at de udløser en grundlæggende ændring i forbrugernes adfærd, der er selvforstærkende destruktivt. Forbrugerne vil simpelthen udskyde al nyindkøb.

Dertil kommer, at virksomhederne presses til konstante prissænkninger og produktionsreduktioner med betydelige fyringsbølger til følge.

Flere amerikanske økonomer, som f.eks. Economic Outlook Group i Princeton, vurderer nu risikoen for et egentligt deflationsscenario til ca. 30 pct..

Det er blandt årsagerne til, at flere centralbanker træder speederen i bund med betragtelige rentesænkninger.

I USA er renten sænket til så tæt på nul som overhovedet muligt, og vi får kraftige lempelser af finanspolitikken til næste år.

- I kombination med betydelige olieprisfald og likviditetsudpumpninger fra centralbankerne burde dette formodentlig være nok til at vende økonomien rundt i andet halvår 2009. Sker dette mod forventning ikke, så er "løbet ved at være kørt" med stor risiko for en længere periode med deflation med negative konsekvenser for økonomierne og risikofyldte aktiver som eksempelvis aktier, konkluderer PFA.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )