Trumps skattemur kan ramme danske virksomheder: »Så må vi sænke selskabsskatten i Danmark«

Dagens nyhedsoverblik rejser frem og tilbage mellem Danmark og USA. Læs seneste nyt om, hvordan Donald Trumps skattemur kan påvirke Danmark. Og om en dansk virksomhed, der har fået succes i New York.

Godmorgen.

I dagens nyhedsoverblik rejser vi i pendulfart mellem Danmark og USA. Fra Det Hvide Hus til salgsafdelingerne i de danske eksportvirksomheder. Fra H.C. Andersens Boulevard i København til Brooklyn i New York.

Kom med.

1
Donald Trump og Brian Mikkelsen i skattekamp

Vi starter i Washington, hvor Præsident Trump og hans administration i disse dage arbejder på en ny skattereform. Den vil beskatte varer importeret fra udlandet med 20 procent og kan derfor få store konsekvenser for danske virksomheder, skriver Finans.dk.

Danmark eksporter for 100 mia. kr. om året til USA. Kommer eksporten i fare, kan flere danske virksomheder blive presset til at flytte deres produktion og patenter fra Danmark til USA.

Vores erhvervsminister Brian Mikkelsen vil meget gerne undgå en dansk virksomhedsflugt. Han er klar til at tage skattekampen op mod Trump.

»Hvis det bliver tilfældet, er jeg ikke i tvivl om, at vi nok skal få sat selskabsskatten ned i Danmark,« siger Brian Mikkelsen.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Dansk Facebook-værktøj stormer frem i USA

Vi flyver med Falcon.io tilbage til USA. Det danske selskab - tidligere kendt som Falcon Social - har for alvor fået succes på det amerikanske marked. Falcon.io producerer et redskab, som virksomheder kan bruge til at styre deres sociale medier, og i løbet af 2016 har virksomheden oplevet en vækst på 93 procent. Det skriver Børsen.

Den amerikanske succes giver håb om, at Falcon.io i løbet af 2017 kan få sorte tal på bundlinjen for første gang.

Falcon.io startede i 2010 med et kontor på H.C. Andersens Boulevard i København, og har i dag mere end 230 medarbejdere placeret på kontorer i Berlin, Budapest og Brooklyn, New York foruden Danmark.

#
Dagens tal

er 3. Så mange gange har det danske eliteindeks sat lukkerekord i denne uge. Følg med på Business Live for at se, om C20 indekset slår rekord igen i dag.

3
Lundbeck-direktør: USA har betalt for hele verden

Det danske medicinalselskab Lundbeck har også øjnene rettet mod USA, mens de gradvist vender ryggen til Europa. Det seneste Lundbeck-regnskab viser, at det europæiske marked nu er selskabets mindste forretningsområde, skriver Berlingske Business.

Lundbeck ville egentlige gerne fokusere mere på Europa, men europæerne er simpelthen for bange for at investere i ny medicin, siger den mangeårige forskningschef, Anders Gersel Pedersen.

»Hvis nu man skal være lidt grov, har amerikanerne betalt for al lægemiddeludvikling de sidste 15 år,« siger han.

4
Samsungs kronprins er anholdt

Og så til Seoul. Samsung-arvingen Jay Y. Lee er blevet anholdt i Sydkoreas hovedstad for sin påståede rolle i en omfattende korruptionsskandale, der trækker tråde til den suspenderede præsident, Park Geun-hye.

Jay Y. Lee er søn af Samsungs formand og er selv næstformand i bestyrelsen.

Anklagerne mener, at Samsung har betalt i alt 43 milliarder won - eller godt 263 millioner kroner - i bestikkelse til virksomheder og fonde med tilknytning til præsidentens veninde Choi Soon-sil. Det skulle være sket for at sikre regeringens opbakning til en fusion mellem to af Samsung-gruppens virksomheder.

Business anbefaler

5
»Er der en IT-specialist til stede?«

Danske virksomheder leder forgæves efter danske IT-specialister. Når de ikke finder dem, må de i stedet rykke arbejdspladser til udlandet. Det skriver Børsen.

Problemet har blandt andet ramt TDC, der outsourcer arbejdspladser til Indien, fordi de ikke kan finde nok programmører i Danmark.

»Får vi ikke de nødvendige kompetencer i fremtiden, kan vi blive nødsaget til at flytte endnu flere arbejdspladser til Indien,« siger TDCs koncerndirektør, Jens Aaløse.

IT-virksomheden KMD har samme problem og kigger i stedet mod Polen.

Det sker i dag

Canadas premierminister, Justin Trudeau, er i dag i Berlin for at mødes med Tysklands kansler Merkel. Desuden kommer der regnskab fra den tyske storbank Allianz.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger med generelle kursfald fredag, hvor både torsdagens udvikling på Wall Street og den meget lidt statsmandsagtige pressekonference med præsident Donald Trump torsdag sender bekymringer ind over de asiatiske investorers tillid.

  • Nikkei-indekset i Tokyo falder 0,6 procent.
  • Shanghai Composite i Kina falder 0,5 procent.
  • De amerikanske aktiefutures ligger med marginale fald på under 0,1 pct. fredag morgen.