Trump-tweet tryner aktiemarkedet

Et nyt tweet fra den amerikanske præsident Donald Trump, hvor han varsler højere told på kinesiske varer for milliarder, har sendt chokbølger gennem aktiemarkederne. Advarslen fra præsidenten har gjort, at Kina nu overvejer at aflyse kommende forhandlinger.

Aktierne i Kina faldt med omkring seks pct., efter den amerikanske præsident Donald Trump via Twitter varslede endnu højere toldsatser på kinesiske varer. Dermed er der skabt tumult på aktiemarkederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAS ASFOURI

God morgen,

Velkommen til en mandag morgen, der byder på dramatiske begivenheder på aktiemarkedet, som skyldes to små, men hårdtslående tweets.

Dagens tophistorie omhandler den fortsatte handelskrig mellem USA og Kina. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har på Twitter varslet, at han vil forhøje toldsatserne for kinesiske varer. På fredag vil den told på ti pct., som USA har indført på kinesiske varer til en værdi af 200 mia. dollar, stige til 25 pct, siger Donald Trump.

Årsagen skal ifølge præsidentens tweet findes i de nuværende forhandlinger om en handelsaftale med Kina, der ifølge præsidenten går fremad, »men for langsomt«, som han betegner det.

»I 10 måneder har Kina betalt en told til USA på 25 procent for højteknologi og 10 procent på andre varer for 200 milliarder dollar,« skriver præsidenten i tweetet.

»De 10 procent stiger til 25 procent på fredag. Andre varer for 325 milliarder dollar, der bliver sendt til os fra Kina, er der fortsat ikke told på, men det vil der komme snart, og det vil være på 25 procent,« varsler han yderligere i sit tweet.

Frygt og lede på markederne

Donald Trumps Twitter-trusler har skabt tumult på det kinesiske aktiemarked. Således er det toneangivende kinesiske CSI 300-indeks skrumpet med omkring seks pct., hvilket er det største tab siden februar 2016. Den kinesiske yuan har tilmed lidt den største svækkelse i tre år, skriver Bloomberg News.

Truslerne kunne også mærkes uden for Kina. Indekset for det amerikanske S&P 500-indeks og Dow Jones Industrial Average er hver især faldet med omkring 2,1 pct., mens Nasdag 100-indekset oplevede et fald på 2,3 pct.

Forud for aktiemarkedernes åbning var der optimisme blandt analytikere og investorer omkring de igangværende forhandlinger mellem USA og Kina om en eventuel handelsaftale. Men med bare to tweets har præsident Donald Trump nu for alvor forstyrret den ro, der var kommet over markederne.

»Når præsidenten sætter sin fod ned, får det markederne til at gå nedad,« siger Chris Rupkey, cheføkonom ved MUFG Union Bank i New York til Bloomberg News.

»Toldmanden (præsident Donald Trump, red.) er ankommet i tide til at få aktiemarkedet til at dykke, dykke, dykke,« tilføjer han.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Kina vil aflyse forhandlinger

Meldingen fra præsidenten kommer samtidig med, at amerikanske og kinesiske delegationer lige nu forhandler om en aftale, der skal gøre en ende på handleskrigen mellem de to lande. Men nu har Donald Trumps tweets ført til, at Kina overvejer at aflyse yderligere kommende forhandlinger i denne uge. Dermed lægger Kina sig i tråd med sin strategi om ikke at forhandle under trusler.

Det skriver Wall Street Journal.

En kinesisk delegation på 100 mand forventes at ankomme til Washington onsdag for at fortsætte samtalerne om at få en handelsaftale på plads, efter Donald Trumps forhøjelse af toldsatserne på kinesiske varer sidste år. Den amerikanske finansminister Steven Mnuchin betegner det ifølge avisen som »sidste runde« af forhandlinger.

Med Kinas trussel om at aflyse samtalerne er fremtiden for en mulig forløsning på handelskrigen endnu en gang uvis. Men der er spekulationer om, at Donald Trump forsøger at lægge pres på de kinesiske forhandlere med sine tweets.

»Med præsident Trump ved man aldrig. Men der er en god chance for, at det bare er en trussel. Hvis de offentliggør en aftale senere denne uge, vil det fremstå som om, at han gjorde sig så hård som mulig for at sikre aftalen,« siger Chad Brown, senior fellow ved Peterson Institute for International Economics, til Wall Street Journal.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -3,25 pct.
Kinas Shanghai Composite: -5,85 pct.
Japans Nikkei 225 - lukket
Sydkoreas Kospi: -0,74 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -1,3 pct.
Tysklands DAX 30: -1,36 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,37 pct.

USA (futures)
S&P 500: -2,1 pct.
Nasdaq: -2,3 pct.
Dow Jones Industrial Average: -2,1 pct.