Trump sendte investorerne på flugt fra risiko

De amerikanske aktier sluttede i negativt territorium onsdag, og igen var det kommentarer fra præsident Donald Trump, der sendte aktionærerne på flugt fra de risikobetonede aktiver.

Foto: JIM WATSON

De amerikanske aktier sluttede i negativt territorium onsdag, og igen var det kommentarer fra præsident Donald Trump, der sendte aktionærerne på flugt fra de risikobetonede aktiver.

Omsætningen var som den foregående dag omkring 20 pct. under normalen.

S&P 500-indekset sluttede med et minus på knap 0,4 pct. til 2444,04. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et tab på 0,4 pct. i 21.812,09, mens Nasdaq-indekset endte dagen med et fald på 0,3 pct. til 6278,41.

CBOE-volatilitetsindekset, der er et barometer for Wall Streets nervøsitet, vendte igen pilen opad efter fald tre dage i træk.

Torsdag morgen er investorernes indstilling blandet. De amerikanske futures handles med marginale udsving tæt på nul.

Investorernes bekymring over præsident Trumps evne til at lovgive en provæksts-dagsorden er stigende på grund af den konstante politiske turbulens i Det Hvide Hus.

Senest har Trump truet med at »lukke regeringen ned« for at få den nødvendige finansiering til at bygge en mur mod Mexico på plads.

»Det vi har set over i sidste uge er, at de finansielle markeder vrider sig på grund af den politiske situation. I sidste ende tror jeg ikke, at markederne tager sig ret meget af den støj, der kommer fra Washington D.C., men de forsøger at oversætte, hvad støjen betyder for potentialet for skattereformer,« siger investeringsstrateg Paul Eitelman fra Russell Investments i Seattle til Reuters.

Investorer afventer nu eventuelle kommentarer om amerikansk pengepolitik fra Federal Reserves chef, Janet Yellen, der fredag taler på den årlige centralbankkonference i Jackson Hole, Wyoming.

KLAR RISIKOAVERSION I SEGMENTFORDELING

Der var en klar flugt fra risiko i undergrupperne i S&P indekset. Blot tre sektorer lukkede positivt - heriblandt de defensive aktien i ejendomssektoren og forsyningssektoren med stigninger på henholdsvis 1,0 pct. og 0,3 pct.

Energisektoren var også i plus, efter at det ventede fald i de amerikanske olielagre blev bekræftet. Energisektoren steg 0,4 pct.

Helt i bund lå sektoren for industri, der med et fald på 0,9 pct. afspejlede de første spæde signaler om tilstanden i vækstbilledet i august.

De amerikanske indkøbschefer i industrien ser nemlig mere pessimistisk på aktiviteten i august ifølge den foreløbige opgørelse over Markit US Manufacturing PMI.

Indekset faldt til 52,5, hvor økonomerne havde ventet et løft til indeks 53,5 fra 53,3 i juli.

Industrisektoren fik selskab af varige forbrugsgoder og sundhedsbranchen med fald på 0,8 pct. og 0,7 pct.

Forbrugersegmentet blev trukket ned af et fald på 3,7 pct. i Lowe's Companies efter et skuffende regnskab og en lige så skuffende årsprognose.

Det smittede af på kollegaen Home Depot, der faldt 0,5 pct., samtidig med at et lavt salg af nye amerikanske enfamiliehuse, der uventet faldt til et syv måneders lavpunkt i juli, tyngede.

Blandt de andre enkeltaktier tog reklamebureauerne Omnicom og Interpublic Group opstilling på øretævernes holdeplads med fald på over 6 pct. efter meldinger om omkostningsbesparelser blandt forbrugerkæde-giganterne.

/ritzau/FINANS