Trods tumult om kinesisk kæmpefirma ryster dansk investor ikke på hånden: »Kina er stadig en ufattelig god vækstcase«

Den kinesiske ejendomssektor er i massive gældsproblemer, bedst illustreret med kæmpefirmaet Evergrande, som er på randen af konkurs. Situationen har givet røde tal på aktiemarkederne, men trods uro i Asien er der stadig potentiale, lyder det fra dansk investeringsfond med fokus på Kina.

Investor Peter Lundgreen mener stadig, at der er gode investeringsmuligheder i Kina, trods uro omkring ejendomsudvikleren Evergrande. Billedet viser byggeriet af det såkaldte Evergrande Cultural Tourism City i Taicang, Suzhou City i Kinas Jiangsu provins. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vivian Lin/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske ejendomssektor er i massive gældsproblemer. I spidsen for det hele er kæmpefirmaet Evergrande, som er på randen af konkurs. Evergrande er en af de største kinesiske virksomheder, og den står for omkring to procent af Kinas samlede BNP.

Hvis selskabet går konkurs, kan det give store efterdønninger i den kinesiske økonomi. Allerede nu har det givet reaktioner i aktiemarkedet, hvor specielt markedet i Hongkong har oplevet dyk.

Situationen får dog ikke den danske investeringsfond Lundgreen Capital til at ryste på hånden.

»Kina er stadig en ufattelig god vækstcase. Det er en af de mest dynamiske økonomier, jeg kan pege på. Også ned på virksomhedsniveau,« siger Peter Lundgreen.

Peter Lundgreen er hovedaktionær, ejer og stifter af Lundgreen Capital, som driver en investeringsforening med speciale i Kina. Han har beskæftiget sig med markederne i Asien og Kina gennem de sidste 20 år.

Selvom Peter Lundgreen er optimistisk, når det gælder Kina som et marked for investorer, følger han den nuværende udvikling i ejendomssektoren tæt.

»Så snart der er noget, som påvirker finansmarkederne, så kan vi allesammen mærke det. Vi kan ikke bare læne os tilbage og sige: »Sådan er det bare.« Så vi forholder os til situationen og er meget alert,« siger Peter Lundgreen.

Peter Lundgreen er ejer, stifter og hovedaktionær i Lundgreen Capital. Han har 20 års erfaring med finansmarkederne i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr.

Nedjusterede forventninger

Situationen omkring ejendomssektoren i Kina har fået nogle større internationale banker til at nedjustere deres forventning til den økonomiske vækst i Kina. Blandt andet har Bank of America nedjusteret sine forventninger til Kinas vækst frem mod 2023.

Banken forventer nu en kinesisk økonomi, der vækster med otte procent i 2021 og 5,3 procent i 2022. De tidligere forventninger var henholdsvis 8,3 og 6,2 procent.

Og selvom der stadig er et pænt vækstpotentiale i Kina, skaber den kinesiske stats regulering af ejendomsselskaberne og en truende deltavariant usikkerhed over Kina. Derfor mener investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen, at man skal være påpasselig, hvis man skal investere i Kina.

»Risikoen ved kinesiske aktier er høj, men jeg tror også, at der vil komme nogle gode muligheder for de virksomheder, der ikke falder,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Den kinesiske regerings indgriben i markederne, blandt andet over for techgiganterne og ejendomssektoren, skaber en del usikkerhed, forklarer han.

»Hvis du køber kinesiske aktier i øjeblikket, så svarer det lidt til at spille med en blind makker, hvor den blinde makker også kan bestemme, hvilket spil vi spiller,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Danske Bank har Emerging Markets på en undervægts anbefaling, men hvis man gerne vil investere i Asien, anbefaler Lars Skovgaard, at man finder en aktiv styret fond at investere i.

Holder sig fra statsbanker

Mange af de kinesiske ejendomsselskaber har kæmpe gældssætninger. Evergrande, som er et af de største selskaber har eksempelvis en gæld på over 300 milliarder dollar. Andre ejendomsselskaber har også store gældssætninger.

Evergrande er kommet i problemer, fordi den kinesiske stat gennem en årrække har bedt virksomhederne om at få styr på deres balancer og begrænse deres gæld. Nogle af selskaberne har valgt at følge den henstilling, og andre har ikke. Evergrande har tydeligvis ikke, fortæller Peter Lundgreen.

De store mængder gæld i de kinesiske selskaber er ifølge Peter Lundgreen primært blevet opbygget i de statskontrollerede virksomheder. Derfor har hans investeringsforening også holdt sig helt væk fra at investere i ejendomsudvikling og fra banker, der er kontrolleret af staten. Valget har de taget, fordi de vurderer, at gælden på et tidspunkt skal afregnes.

»Gældsætningen i Kina vil på et tidspunkt blive noget, der skal fjernes.  Og der er det min holdning, at de statsejede banker kommer til at tage en stor del af det tab. Men det er en meget langsigtet holdning, og det betyder, at vi ikke har fået noget af gevinsten, når bankerne har outperformet os,« siger Peter Lundgreen.