Tre Volvo-direktører tiltalt i Irak-skandale

Den svenske anklagemyndighed har udvalgt Volvo som prøvesag i olie-for-mad-skandalen, som nu også rammer danske virksomheder.

Foto: EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagmandspolitiets krav om konfiskation af op mod 100 millioner fra 13 danske virksomheder i den såkaldte olie-for-mad-skandale kommer kun få uger, efter at tre Volvo-direktører i Sverige er blevet tiltalt.

15 svenske selskaber med Volvo og Scania i spidsen er nemlig også involveret i skandalen, hvor virksomheder beskyldes for at have bestukket de irakiske myndigheder under diktatoren Saddam Husseins styre for at få ordrer, selv om det var forbudt.

Den svenske statsadvokat Christer van der Kwast tiltalte 6. marts i år tre direktører i bilproducenten Volvo for brud mod sanktionerne mod Irak. Sagen er prøvesag i Sverige. Dømmes de skyldige, står de til op mod fire års fængsel. Volvo har tidligere betalt omkring 90 mio. svenske kroner i bøde til de amerikanske myndigheder.

Det er en tilfældighed, at de danske gren af sagen netop nu når et skridt videre.

»Vi samarbejder ikke sagsmæssigt med svenskerne men er godt klar over, hvad der foregår i andre landet. Vi mødes også i EUROJUS, de europæiske anklagemyndigheder, i Haag, hvor vi briefer hinanden om udviklingen,« forklarer statsadvokat Jens Madsen fra Bagmandspolitiet til Business.dk.