Tre ting der ryster finansmarkedet mandag morgen

Et droneangreb på to olieanlæg i Saudi-Arabien har sendt chokbølger gennem finansmarkedet mandag morgen. Samtidigt skuffer en række kinesiske nøgletal, og Lundbeck bungyjumper på børsen efter giganthandel.

Olieprisen er steget markant mandag efter et droneangreb på to olieanlæg i Saudi-Arabien. Halvdelen af landets olieproduktion er blevet sat ud af spil. Foto: AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Investorerne er mandag morgen vågnet til en travl dag på finansmarkedet, hvor en kæmpe stigning i oliepriserne, Lundbecks milliardopkøb af migrænemiddel og skuffende kinesiske nøgletal dominerer dagsordenen.

Den vigtigste nyhed på den internationale scene er weekendens droneangreb på to store olieanlæg i Saudi-Arabien. Angrebet har reduceret landets olieproduktion med 5,7 millioner tønder råolie om dagen, hvilket svarer til over halvdelen af landets olieproduktion og cirka 5 pct. af hele verdens samlede olieforsyning. Udsigterne til markant lavere olieproduktion fik med det samme prisen på råolien til at stige kraftigt mandag morgen, og det internationale benchmark Brent var på et tidspunkt oppe med næsten 20 pct. Det svarer til den største daglige stigning siden Golfkrigen i 1991, ifølge Reuters.

Læs: Tankstationer hæver priserne efter saudiarabisk angreb

Den voldsomme reaktion er dog i løbet af morgenens handel falmet, og Brent var senest oppe 8,2 pct. og kostede 65,11 dollar per tønde.

Frygt for krig skubber investorer ud af aktier

De store udsving i olieprisen - og frygten for at angrebet vil starte en ny krig i regionen - har præget resten af finansmarkedet mandag. Den amerikanske præsident Donald Trump har for eksempel truet med et modangreb, fordi han formoder, at Iran står bag angrebet mod de to olieanlæg. Iran og Saudi-Arabien har længe været ærkefjender, og USA støtter Riyadh.

Derfor søger investorerne ud af risikable aktiver, som aktier, og har søgt over i de såkaldte sikre havne som statsobligationer, guld, den japanske yen og schweiziske franc. Prisen på guld er hoppet 0,8 pct. til 1510,75 dollar, mens renten på amerikanske statsobligationer er faldet knap tre basispoint til 1,873 pct.

De europæiske aktiemarkeder åbnede med tab over hele linien, og det toneangivende Stoxx Europe 600 indeks er faldet 0,6 pct. Det eneste sted, der er plusser, er - ikke overraskende - olie og gas-sektoren, der er steget 2,6 pct., hvilket markerer den største stigning siden starten af januar. Amerikanske futures peger også på en negativ åbning, efter de i sidste uge var et mulehår fra at nå friske rekorder.

»Naturen af de her angreb er destabiliserende for geopolitiske risici og det vil formentligt øge volatiliteten i olie og olie-relaterede markeder,« skriver analytikere hos Citigroup i en kommentar.

»Vores råvarer-analytikere tror, at oliepriserne kan stige 10 dollar på grund effekten på olieudbuddet. Vi ser de højere oliepriser som en potentielt belastning på olie-importerende landes disponible indkomst,« tilføjer de.

Skuffende kinesiske nøgletal

Den voldsomme reaktion i oliemarkedet kommer samtidigt med en runde skuffende nøgletal fra Kina. Industriproduktionen steg mindre end ventet, detailsalget skuffede, og investeringer i anlægsaktiver var lavere end analytikernes prognoser. Samlet tegner tallene et billede af en kinesisk økonomi, der ikke vokser så hurtigt som tidligere, og det var med til at skabe en negativ stemning på de asiatiske aktiemarkeder. Det var også med til at dæmpe den store stigining i oliepriserne, fordi lavere vækst i Kina kan betyder lavere efterspørgsel efter olie.

Hong Kongs Hang Seng indeks lukkede med et fald på 1 pct. mens CSI-300 indeks faldt 0,4 pct.

Lundbeck opkøber konkurrent

Tilbage i Danmark var Lundbeck-aktien på noget af en rutchebanetur mandag morgen. Først faldt den over 4 pct., og derefter kravlede den med det yderste af neglene sig tilbage til et lille plus på 0,3 pct. Kursudsvinget kom, efter at medicinalgiganten meddelte, at den overtager Alder BioPharmaceuticals, en amerikansk konkurrent, der er dedikeret til migrænebehandling og forebyggelse. Handlen løber op i 1,95 mia. dollar, svarende til omkring 13 mia. kroner, og er en af de største danske medicinalhandler nogensinde.

Prisen for Alder BioPharmaceuticals er cirka en fordobling af virksomhedens lukkekurs i fredags. Alder-aktien er eksploderet 81 pct. i den såkaldte førhandel i USA.

»Lundbeck tager en chance og køber Alder Biopharma på forventet godkendelsesmæsssig FDA efterbevilling, og kommer i konkurrence med bl.a. Tevas migrænemiddel Avojy. Dermed »mødes« Lundbeck og tidligere topchef Kåre Schultz igen, konkurrencemæssigt, hvis altså Alders og nu Lundbecks produkt får FDAs markedsføringsstempel,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar.