Torsdagens obligationer: Spansk nervøsitet blev afløst af rentero

Den anspændte politiske situation omkring Catalonien startede med at give uro på obligationsmarkederne torsdag, men i løbet af dagen faldt der ro på udviklingen.

Læs mere
Fold sammen

Cataloniens premierminister, Carles Puigdemont, trodsede torsdag formiddag en deadline fra regeringen i Madrid og gjorde det ikke klart, om regionen har erklæret sig selvstændig eller ej. Det fik den spanske premierminister, Mariano Rajoy, til at varsle, at hans regering lørdag aktiverer den klausul i den spanske forfatning, der suspenderer Cataloniens regionale selvstyre.

Det sendte i løbet af morgentimerne renterne i Europa primært nedad, men efterfølgende vendte stemningen, og mange statsobligationer endte i samme niveau som onsdag eftermiddag.

Det gjaldt herhjemme, hvor den toneangivende danske tiårige statsobligation sluttede i 0,50 pct., det samme som onsdag, efter at have ligget 2 basispoint lavere ved 10-tiden torsdag formiddag.

I Spanien nåede den tiårige rente at hoppe 6 basispoint højere til 1,66 pct. som følge af den uafklarede diskussion, inden der også her faldt nok ro på til at sende renten tilbage til 1,62 pct., eller 2 basispoint højere end onsdag.

Amerikanske nøgletal dominerede eftermiddagen, og de var overvejende positive. Den ugentlig opgørelse over antallet af amerikanere, der stillede sig i arbejdsløshedskøen ugen forinden, overraskede ved at falde til det laveste niveau siden 1973 - dog med forbehold for, at helligdagen Columbus Day har påvirket tallene.

Målingen Philly Fed, der tager temperaturen på erhvervsklimaet i Philadelphia og omegn, viste samtidig en overraskende stigning.

Til gengæld gik de ledende indikatorer tilbage med 0,2 pct., hvor der var ventet et plus på 0,1 pct.