Torsdagens obligationer: Renterne kravlede væk fra minuszonen

De danske statsrenter steg torsdag, selv om et sløjt amerikansk nøgletal ud på eftermiddagen tog toppen af optimismen.

Alligevel kravlede den toneangivende tiårige statsrente herhjemme helt fri af minusterritoriet, hvor den har befundet sig længe. Renten steg med 2 basispoint til 0,02 pct.

I det øvrige Europa var der også stigende statsrenter - men særligt i Storbritannien stak bevægelsen ud efter et overraskende positivt nøgletal fra august, der kan indikere, at det måske alligevel ikke står helt så skidt til efter folkeafstemningen i juni, der ser ud til at sende briterne ud af EU-medlemskabet efter mere end 40 års deltagelse.

Renten på den toneangivende tiårige britiske statsobligation noterede sig en rentestigning på 6 basispoint til 0,68 pct.

Bevægelsen hang sammen med et stærkt overraskende tal for tilliden blandt indkøbscheferne i den britiske fremstillingsindustri i august.

PMI for fremstillingssektoren steg således til 53,3 i årets ottende måned fra 48,3 måneden før, hvor indekset var faldet markant til det laveste niveau i indeksets levetid, der går tilbage til april 2011.

Til sammenligning havde økonomerne ifølge Bloomberg News ventet en stigning til blot 49,0.

Herhjemme fik det ikke nævneværdig betydning for renten, at de danske indkøbschefers forventningsindeks, Dansk PMI, faldt markant i august, hvor indekset dykkede til 53,3 fra 62,0 i juli.

Det fik det derimod, at det amerikanske ISM for fremstillingsindustrien skuffede fælt i august, hvor indekset faldt til 49,4 fra 52,6 i juli, mens økonomerne havde ventet et mindre fald til 52,0. Det var dermed slemt skuffende, og det tog toppen af rentestigningerne.