Torsdagens obligationer: ECB fik renten til at hoppe op og ned

Investorerne havde torsdag svært ved at finde ud af, hvilket ben de skulle stå på efter rentemødet i Den Europæiske Centralbank, ECB.

Det nuværende opkøbsprogram med månedlige opkøb af obligationer for 80 mia. euro udløber til marts 2017, men vil blive forlænget i perioden april til og med december. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANK RUMPENHORST
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I første omgang sendte investorerne renten på det toneangivende danske statspapir ud i et hop til 0,52 pct., hvilket var 9 basispoint højere end lukkeniveauet onsdag. Det skete, da det stod klart, at ECB forlænger sit opkøbsprogram med mindst ni måneder.

Det nuværende opkøbsprogram med månedlige opkøb af obligationer for 80 mia. euro udløber til marts 2017, men vil blive forlænget i perioden april til og med december. De månedlige opkøb vil i den periode "kun" udgøre 60 mia. euro, lød der fra ECB.

Renten blev efter den indledende stigning sendt ned at vende i 0,45 pct., før den sprang op på 0,51 pct. I sidste ende landede den på 0,47 pct. - altså 4 basispoint over onsdagens lukkeniveau.

Selv om ECB sætter tempoet i sine opkøb ned, så var der tale om et løfte om lave renter i meget lang tid, siger Frank Øland, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

»Det er stadig et meget massivt opkøb, som vil sikre, at markedsrenterne er presset helt i bund igennem hele 2017,« skriver han i en kommentar.

»ECB kommer tidligst til at hæve renterne i 2018. I lyset af gældssituationen i Sydeuropa og udsigten til fortsat lav vækst og inflation i Europa, så er det ganske sandsynligt, at det først bliver i 2019, at ECB kommer til at hæve renterne,« mener han.

På nøgletalssiden kom der torsdag eftermiddag ugentlige tal for nytilmeldte ledige i USA. Tallet skuffede en smule, da 258.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge mod de ventede 255.000 ifølge Bloomberg News.