Torsdagens obligationer: Draghi tvang renter op

Den Europæiske Centralbank, ECB, valgte på sit rentemøde torsdag som ventet at fastholde sine rentesatser og sit program for støtte opkøb af obligationer.

Men i den efterfølgende pressemøde med ECB-chefen, Mario Draghi, fangede markedet signaler om lidt højere tiltro til, at ECB vil nå sit inflationsmål, som er forudsætningen for stramninger af centralbankens pengepolitik. Og det satte gang i markante rentestigninger i både Europa og i en vis grad i USA.

For den toneangivende danske tiårige statsobligation steg renten kortvarigt til 0,65 pct., inden den lukkede i 0,63 pct., som var 3 basispoint højere end lukkeniveauet onsdag aften og 4 basispoint højere end åbningsniveauet torsdag morgen.

Også i Frankrig og i Tyskland sås rentestigninger i størrelsesordenen 3 basispoint, mens stigningerne i Spanien og Italien nærmede sig det dobbelte.

Af mindre betydning fik handlerne allerede torsdag formiddag friske tal for den tyske erhvervstillid i januar målt på IFO-indekset, som overraskede positivt med en stigning til 117,6 fra 117,2 sammenlignet med et ventet fald til 117,0 ifølge Bloomberg News.

Og i morgentimerne viste nye tal, at den tyske forbrugertillid for februar steg til 11,0 fra 10,8 mod forventning om et uændret indeks.