Torsdagens obl.: Rentestigninger trods bekymringer

Det endte med kursfald, efter at torsdagen havde budt på lidt af hvert. Nøgletallene tegnede fortsat et grimt billede for udviklingen, og på aktiemarkederne blev det til store udsving i kølvandet af onsdagens markante udsving.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede torsdag 0,55 point lavere i kurs 103,75 med en effektiv rente på 3,49 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,25 point lavere i kurs 97,45 med en effektiv rente på 4,96 pct.

Torsdagens amerikanske makrotal skuffede over en bred kam, og de ugentlige arbejdsløshedstal, i form af ansøgninger til understøttelse, steg betydeligt til 589.000 fra 527.000 i forrige uge. Ifølge Bloomberg News havde analytikerne ventet en mindre stigning til 543.000.

Lidt sekundære boligmarkedstal blev det til med opgørelserne over påbegyndt boligbyggeri og byggetilladelser for december, som begge var svagere end ventet. Byggetilladelserne faldt til 549.000 fra 616.000, mens påbegyndt boligbyggeri faldt til 550.000 fra 625.000.

- Der spekuleres i, at det på den længere bane er sundt med mindre boligbyggeri, som dermed kan reducerer overudbuddet, men på den korte bane er det et svaghedstegn, vurderede senioranalytiker Anders Svendsen fra Nordea til RB-Børsen.

Aktiemarkederne begyndte dagen i positivt terræn, godt hjulpet på vej af finansaktierne. Men efterfølgende blev der smidt grus i maskineriet, da selvsamme sektor tabte pusten, hvilket blev krydret af ringe regnskaber fra giganterne Nokia og Microsoft, og det gav uensartede udsving og øgede bekymringerne for økonomiens tilstand og fremtidig udvikling. Natten til torsdag fik investorerne en positiv overraskelser i regnskabet fra Apple.

- Aktiemarkederne har været med til at drive rentemarkedet, hvilket vi også så i går, bemærkede Anders Svendsen.

Fredag rettes blikket mod eurozonens foreløbige PMI-opgørelse for januar. Eurostat er aktuel med første udgave af PMI erhvervstillidsindikatoren for januar. Økonomerne venter yderligere svækkelse, da de ser et fald til 34,0 fra 34,9 i industri-delen.

- PMI-opgørelserne og ISM i USA er vigtige, og det er i opgørelser som disse, at vi skal finde de første tegn på at en vending er på vej. Når de kommer, skal man dog ikke sætte sin lid til en enkelte stigning, bemærkede Anders Svendsen fra Nordea.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )