Torsdagens obl.: Boligtal gav tro trods svage tal

 

Investorerne fik torsdag nyt fra begge sider af Atlanten, idet det tyske erhvervsbarometer fra Ifo-instituttet slugte opmærksomheden ved formiddagstid, mens det amerikanske boligmarked gav nyt ved eftermiddagstid. Investorerne fik svage tal fra begge sider, men investorerne gik en tand dybere ned i materien fra det amerikanske boligmarked. Her kunne de finde nøglen til udviklingen på obligationsmarkederne, hvor renterne steg.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede torsdag 0,18 point lavere i kurs 99,81 med en effektiv rente på 4,02 pct. Blandt realkreditobligationerne sluttede 4-35'erne 0,17 point lavere i kurs 92,25 med en effektiv rente på 4,81 pct.

 

Ved 16-tiden blev salgstal for boligmarkedet i USA præsenteret. Salget af eksisterende boliger i december faldt til 6,22 mio. boliger fra 6,28 mio. Salget var på overfladen en anelse svagere end ventet, idet analytikerprognose lød på 6,25 mio. boliger. Det fik alligevel obligationskurserne til at falde og renterne til at stige. Det skyldes, at investorerne også kunne finde positive takter i opgørelsen.

 

- Renterne blev trukket lidt højere, da den lidt svage amerikanske boligmarkedsopgørelse også viste, at boligpriserne har stabiliseret sig samtidig med at den såkaldt "liggetid" også er blevet forbedret, udtalte cheføkonom Carsten Valgreen fra Danske Bank til RB-Børsen.

 

Det var det tyske Ifo-erhvervsbarometer, der var formiddagens store nyhed. Erhvervsbarometeret overraskede analytikerne negativt med et fald til 107,9 i januar fra 108,7 måneden forinden. Analytikerne havde ventet en stigning til 109,0. Indikatoren er baseret på to underindeks - et for udviklingen i fremtiden og et for vurderingen af økonomiens nuværende situation. Især indekset for økonomiens nuværende situation oplevede et drastisk fald.

 

- Tallet i dag var lidt overraskende. Forklaring på den negative opgørelse skal nok især findes i et styrtdyk i den tyske forbrugertillid. Det er især den tyske moms-forhøjelse der gør den tyske forbruger bekymret, derfor ser vi også en todeling af Ifo-barometeret, hvor indekset for økonomiens nuværende situation faldt solidt, sagde senioranalytiker Niels-Henrik Bjørn fra Danske Bank til RB-Børsen.

 

Den franske erhvervstillid bød ikke på nogen overraskelse i januar, da indikatoren lå uændret på 106.

 

Den ti-årige toneangivende amerikanske obligation lå ved dansk lukketid 6/32 point lavere i kurs 98 11/32. Den amerikanske dollar tabte ganske lidt terræn ved eftermiddagstid mod euroen. En euro kostede ved dansk lukketid 1,298 dollar.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )