Torsdagens aktiver: B&O falder videre

Foto: Henning Bagger

Bavarian Nordic har fået godt nyt fra USA, der løfter aktien på børsen torsdag. Resten af det danske marked ligger dog overvejende til den negative side på den første handelsdag efter jul, hvor nervøsiteten har overtaget.

Det er blandt andet efter store udsving på de amerikanske børser i juledagene, at mange investorer vælger at sætte den forsigtige fod forrest. Her faldt S&P 500-indekset med 2,7 pct. juleaftensdag for derefter at stige med 5 pct. onsdag - den bedste dag siden 2009.

»Der er fortsat stor usikkerhed om væksten, og jeg tror, at nogle investorer er blevet chokeret eller i hvert fald mindet om, hvor giftigt markedet kan være, oven på de udsving i USA over julen. Så trækker nogen følehornene lidt til sig igen,« siger aktiehandler Christian Thatje fra Sydbank.

C25-indekset ligger ved 11.45-tiden 0,3 pct. lavere i 994,99 og er dermed et af de mindre faldende indeks i Europa, hvor DAX-indekset i Tyskland eksempelvis ligger 1,4 pct. lavere. Aktierne startede ellers dagen i fremgang, men i løbet af morgentimerne gik børserne i bakgear.

BAVARIAN TIL VEJRS

Bavarian Nordic kan glæde sig over, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har tildelt Bavarians registreringsansøgning for flydende-frosset koppevaccination såkaldt »priority review«, hvilket betyder en ekstra hurtig sagsbehandling og en afgørelse inden for seks måneder. Standardperioden for behandling af ansøgninger er på ti måneder.

Samtidig vil Bavarian, hvis MVA-BN-vaccinen godkendes, modtage en »priority review voucher«, som kan anvendes til give et valgfrit lægemiddel en hurtigere sagsbehandling hos FDA.

Bavarian planlægger at sælge voucheren, som er ganske værdifuld. Eksempelvis solgte biotekselskaberne Biomarin og Ultragenyx i slutningen af 2017 vouchere for 800-850 mio. kr. hver. Priserne er dog siden tilsyneladende faldet lidt til i omegnen af 500-550 mio. kr.

»Selve nyheden er ikke så overraskende, men nu er den kommet, og det giver en ro, fordi man ikke skal spekulere over det mere,« siger Christian Thatje.

Bavarian stiger med 5,5 pct. til 127,15 kr. Siden årsskiftet har aktien fortsat givet et negativt afkast på 43 pct., og det er en af grundene til, at aktien netop er røget ud af C25-indekset med effekt fra torsdag.

BANKERNE I TOP I C25

Sydbank, som er et af de nye ansigter i C25, fejrer sin entré i indekset med et løft på 1,7 pct. til 152,60 kr. Generelt ligger bankerne godt, da Jyske Bank stiger 1,1 pct., og Danske Bank går frem med 1,0 pct.

Nordea, som sammen med Bavarian Nordic har forladt C25 torsdag, stiger 0,6 pct. til 55,50 kr.

Den anden nye C25-aktie, Rockwool International, ligger nogenlunde uændret i 1673 kr.

I den kedelige ende falder Ørsted mest af alle, med 2,2 pct. til 440 kr., uden nyt fra selskabet. Også Royal Unibrew, Mærsk og FLSmidth trækker ned i indekset.

B&O FALDER VIDERE

Blandt børsens mindre aktier falder Bang & Olufsen fortsat efter sidste uges store nedjustering. Aktien dykkede med hele 34,3 pct. torsdag den 20. december og yderligere 3,1 pct. dagen efter, mens torsdagen byder på endnu en nedtur på 2,1 pct., så kursen nu er nede i 87,10 - det laveste i knap to år.

Athena Investments nyder til gengæld godt af en vundet voldgiftssag. Aktien går frem med 1,6 pct. til 6,50 kr.

/ritzau/FINANS