Torsdagens aktier: Volumen falder i takt med at julen nærmer sig

Julefreden har efterhånden indfundet sig på de finansielle markeder - og det danske aktiemarked er ingen undtagelse. Der er færre handler, og det er en tendens, der vil fortsætte - og forstærkes - i takt med, at året rinder ud.

Arkivfoto. Julefreden har efterhånden indfundet sig på de finansielle markeder - og det danske aktiemarked er ingen undtagelse. Der er færre handler, og det er en tendens, der vil fortsætte - og forstærkes - i takt med, at året rinder ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Den sidste uges tid, vi har tilbage af 2016, vil volumen være for nedadgående, og aktiviteten på de finansielle markeder bliver gradvist mindre. Det er helt, som det plejer at være, når vi nærmer og jul og nytår, siger Otto Friedrichsen.

- Der kan dog komme fokus på den europæiske banksektor i de dage, der er tilbage af 2016, i forbindelse med redningen af den kriseramte bank Monte dei Paschi di Siena. Mandag startede man en kapitaludvidelse - men forventningen er, at den italienske regering kommer ind og tager over. Men derudover er der ikke oplagte begivenheder, der kan komme og ændre det helt store, siger aktiestrategen.

Det danske eliteindeks endte med at stige med 0,3 pct. torsdag til indeks 1009,18, hvilket var den sjette handelsdag på stribe med plusser.

NETS OG DONG I FRONT

Igen var det med betalingskoncernen Nets og energikoncernen Dong Energy i toppen, hvor sidstnævnte red videre på onsdagens opjustering. Dermed er den første uge i det fornemme selskab af eliteaktier på fondsbørsen gået i fin stil for de to nye drenge i klassen.

Fra mandag til og med torsdag har Dong lagt samlet 7,8 pct. på aktiekursen med dagens stigning på 1,8 pct. til 265,60 kr., og Nets har med torsdagens plus på 2,4 pct lagt 8,2 pct. til aktiekursen, der nu lyder på 127,50 kr.

Dong Energy opjusterede onsdag forventningerne til driftsindtjeningen for 2016. Det var blandt andet salget af halvdelen af havmølleparken Race Bank, der gødede jorden for et bedre finansielt resultat end tidligere ventet.

- Det er en blåstempling af hele Dongs koncept med at udvikle projekter og så frasælge noget af det. Men samtidig var der også meldinger om, at de havde en god drift og en god omkostningsstyring, der var med til at skubbe til opjusteringen. Så jeg synes, at der var flere gode elementer fra dem, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Oveni løftede det norske finanshus ABG Sundal Collier sit kursmål for energiaktien til 275 kr. fra 255 kr., mens anbefalingen fortsat er "hold".

FLERE ORDRER VENTES TIL VESTAS

Og så går det fortsat slag i slag med at fylde ordrebogen op hos vindmølleproducenten Vestas. Onsdag kunne selskabet melde om ordre til både det australske og det britiske marked, og torsdag fik Vestas sin første såkaldte repowering-ordre i USA, hvor selskabet skal levere møllekomponenter på V110-2,0 MW-platformen med en samlet kapacitet på 29 MW til eksisterende projekter, der skal have tilført nye muskler.

- Med det vi har fået i denne uge begynder der at være lidt upside til konsensus i forhold til de estimater, der er på ordreindgangen i år. Så jeg tror faktisk, at man kan overraske positivt i år, siger Martin Munk.

Vestas-aktien steg med 0,7 pct. til 442,30 kr.

I bunden af eliteindekset endte Novozymes, Lundbeck og Genmab med fald på henholdsvis 1,7 pct. til 238,60 kr., 1,6 pct. til 274,60 kr. og 1,3 pct. til 1136 kr. uden nyt.

NYHEDER BLANDT SIDEPAPIRER

Man skulle udenfor eliteindekset for at finde flere dagsaktuelle nyheder med lidt sul på kroppen.

Cbrain indgik en samarbejdsaftale med Erhvervsstyrelsen, om at Cbrain skal integrere sit F2 med Virk's såkaldte blanketmotor, som anvendes som grundlag for den offentlige virksomhedsportal Virk.dk. Cbrain steg med 3,5 pct. til 58,50 kr. og blandede sig i toppen af de mest stigende aktier på fondsbørsen torsdag.

En meddelelse om at Relationshusetgekko ApS, der er et selskab i Bording-koncernen, fusionerer per 1. januar 2017 med Increase A/S og fremover kommer til at hedde Nordlid, fik aktien i Bording til at stige med 3,5 pct. til 830 kr.

Cemat kunne ligeledes blande sig i toppen med et plus på 2,6 pct. til 0,32 kr., efter at selskabet torsdag middag oplyste, at det kommende aktietilbagekøb vil blive behandlet efter reglerne i aktiebeskatningsloven og ikke blive anset som udbytte, fremgik det af en vejledende udtalelse fra Skat.

Og så oprustede ALK-Abelló, der veg med 0,8 pct. til 913 kr., i USA med køb af to selskaber til en købspris på op til 20 mio. dollar på netto gældfri basis, svarende til 138 mio. kr.