Torsdagens aktier: Vestas spurter frem efter stærkt regnskab

(Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vindmølleproducenten Vestas spurter fra de øvrige aktier i det danske eliteindeks torsdag, hvor en række danske selskaber har offentliggjort deres regnskaber for årets tredje kvartal.

Torsdagen er præget af en positiv stemning, efter at det er kommet frem, at Kina og USA er enige om proportionalt at tilbagerulle afgifter på hinandens varer i faser.

Hvis det bliver bekræftet af USA, kan sådan en aftale skabe en vej fremad for en aftale, som kan afslutte handelsstriden, skriver Bloomberg News. Torsdag stiger det danske C25-indeks 1,4 pct. til 1181,04 ved middagstid.

Helt i toppen har Vestas placeret sig efter et kurshop på 12,1 pct. til 608,20 kr. Vindmølleproducenten offentliggjorde torsdag morgen et stærkt regnskab for årets tredje kvartal.

»Først og fremmest var det et kanonflot regnskab på især ordresiden, som overraskede super positivt. Investorerne har også været lidt nervøse forud for regnskabet efter regnskabet fra Siemens Gamesa tidligere på ugen, hvor mange trak følehornene lidt til sig. Så der er også noget »relief« i markedet,« siger Nikolaj Holmsgaard, der er ansvarlig for aktiehandel hos ABG Sundal Collier.

Vestas mere end levede op til forventningerne på stort set alle parametre i tredje kvartal. Alligevel fastholdes forventningerne til 2019, og der ventes dermed fortsat en omsætning på 11,0-12,25 mia. euro og en driftsmargin på 8-9 pct.

Selskabet leverede markant bedre end ventede tal for tredje kvartal, hvor ordreindgangen blev opgjort til 4738 megawatt mod ventet 3477 megawatt.

GN LØFTES AF TAL

GN har også offentliggjort sit regnskab for tredje kvartal inden børsåbningen. Den samlede omsætning løb op i knap 3 mia. kr., og driftsresultatet landede på godt 0,5 mia. kr., og begge dele var en kende bedre end ventet.

Den organiske vækst løb op i 13 pct., og den klart største bidragsyder var igen headset-divisionen, GN Audio, med en organisk vækst på 20 pct., mens høreapparatselskabet, GN Hearing, præsterede en organisk vækst på 8 pct.

»Tallene var nogenlunde som ventet, men det var et solidt kvartal fra GN. Konkurrenten Plantronics var også ude tidligere på ugen med en »profit warning,« og det kan have gjort nogle investorer lidt nervøse forud for regnskabet,« siger Nikolaj Holmsgaard.

GN-aktien startede med en stigning på 3 pct., men ved middagstid ligger aktien bare 0,8 pct. højere i 299,70 kr.

GENMAB FÅR BELØNNING FOR REGNSKAB

Genmab overraskede med en opjustering i regnskabet for tredje kvartal, der landede onsdag efter børslukketid, og torsdag bliver aktien belønnet med en stigning på 2,1 pct. til 1492,50 kr.

Guggenheim har torsdag øget kursmålet knap 7 pct. til 1832 kr. fra 1719 kr. Anbefalingen af aktien fastholdes på »køb.« Også Jyske Bank har løftet kursmålet til 1575 kr. fra 1350 kr.

Genmab overraskede positivt i tredje kvartal, hvor omsætningen og indtjeningen gik pænt frem. Driftsresultatet, EBIT, landede på 350,7 mio. kr. mod 200,2 mio. kr. i samme periode sidste år.

Selskabets samlede omsætning landede på 1039,8 mio. kr. mod estimeret 933 mio. kr. blandt analytikere, som Bloomberg News har indsamlet estimater fra.

Genmab opjusterede forventningerne til 2019 grundet medvind på valutamarkedet, hvor en bedre omregningskurs for dollar trækker op.

Selskabet venter nu en omsætning på 5100 mio. kr. og et driftsoverskud på 2350 mio. kr. Tidligere ventede Genmab en omsætning på 4800 mio. kr. og et driftsoverskud på 2050 mio. kr.

Det kom ikke som den store overraskelse, at en højere dollarkurs har hjulpet koncernen på både top- og bund, men blandt andet flere milepælsbetalinger betyder, at den nye prognose er over konsensus.

ISS RAMMER BUNDEN FOR ANDEN DAG I TRÆK

ISS får omvendt kursklø for anden dag i træk, efter at servicekoncernen ISS onsdag nedjusterede forventningerne til driftsmarginalen.

Servicekoncernen venter nu at realisere en driftsmargin på over 4,2 pct. mod den tidligere forventning om en driftsmargin på 5,0-5,1 pct. Forventningerne til den organisk vækst lyder fortsat på 6,5-7,5 pct.

Nedjusteringen fik onsdag aktien til at dykke 20,1 pct., og torsdag fortsætter aktien ned med et fald på 3,3 pct. til 140,35 kr.

»Folk har nok stadig en masse ubesvarede spørgsmål, og måske har en del også mistet forholdsvist meget tillid til selskabet. Det har også fået en del børshuse til at nedjustere forventningerne til aktien,« siger Nikolaj Holmsgaard fra ABG Sundal Collier.

Nordea har eksempelvis sænket anbefalingen til »hold« fra »køb«, og det samme har svenske SEB, som også har skåret kursmålet til 155 kr. fra 210 kr.

ALK-ABELLÓ TAGER ET KURSHOP

Allergikoncernen ALK-Abelló kom ud af det sæsonmæssigt lille tredje kvartal med resultater, der akkurat oversteg analytikernes forventninger.

Samtidig oppræciseres forventningerne til indtjeningen, og nu ventes et driftsresultat før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 200-250 mio. kr. mod et tidligere ventet resultat på 150-250 mio. kr.

ALK-aktien stiger 4,7 pct. til 1575 kr.

Torsdag har der også været regnskaber fra Bavarian, Schouw og North Media.

Uden for C25-indekset falder Netcompany omvendt torsdag, på trods af at Danske Bank har løftet anbefalingen for aktien til »køb« fra »hold«, mens kursmålet er blevet hævet til 320 kr. fra 300 kr.

SEB har omvendt skåret anbefalingen på Netcompany ned til »hold« fra »køb«. I samme omgang skæres der 5 kr. af kursmålet, så det nu lyder på 300 kr.

Netcompany valgte onsdag i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal at nedjustere til en ventet organisk omsætningsvækst i faste valutaer på 18,25 pct. i 2019, efter at selskabet i det foregående regnskab ventede 20-22 pct.

Aktien falder 1,5 pct. til 280,40 kr.

/ritzau/FINANS