Torsdagens aktier: Vestas sad solidt på C20-tronen - Pandora i bund

Vindmøllegiganten Vestas troende helt øverst i det danske eliteindeks torsdag efter at have fået en ordre fra USA, mens Pandora dannede agterlanterne, efter at en hedgefond øgede spekulationen på kursfald.

Foto: iris. Fold sammen
Læs mere

Vindmøllegiganten Vestas troende helt øverst i det danske eliteindeks torsdag efter at have fået en ordre fra USA, mens Pandora dannede agterlanterne, efter at en hedgefond øgede spekulationen på kursfald. I sidepapirerne var der godt nyt til Bavarian og det noget mindre biotekselskab Onxeo.

Vestas endte med en stigning på 3,2 pct. i 572,50 kr.

Vestas skal om et par år levere vindmøller med en samlet kapacitet på 300 megawatt (MW) til to projekter i staten South Dakota i USA.

Det er i sig selv ikke helt usædvanligt, men som kunden Xcel Energy skrev i en pressemeddelelse onsdag aften, er der tale om en særlig aftale: Det er det første offentliggjorte projekt, der rykker videre fra udviklingsfasen, siden den vigtige PTC-støtteordningen er faldet fra 100 pct. til 80 pct.

»Ordren skal rykke aktien som det gør«, vurderer senioraktiehandler Christian Thatje i Sydbank over for Ritzau Finans og påpeger desuden, at fjerde kvartal, der traditionelt er stærkt for så vidt angår ordremeldinger fra vindmøllegiganten, starter i næste uge.

C20 Cap-indekset endte 0,7 pct. højere i 1178,96 - kun et mindre mulehår fra lukkerekorden på 1181,00 fra 1. september i år.

PANDORA I BUND - HEDGEFOND ØGER SHORT

Pandora var igen agterlanterne i C20 med et kursfald på 0,7 pct. til 614,50 kr. Endnu en amerikansk hedgefond har øget sin spekulation i kursfald til smykkeaktien.

Amerikanske Coatue Management øger nu sin shortposition til 2,34 pct. mod tidligere 2,1 pct. Det fremgår af opgørelser fra Finanstilsynet torsdag.

Jyllands-Posten Erhverv skrev onsdag, at seks amerikanske hedgefonde tilsammen har tjent en milliard kroner på at satse imod Pandora-aktien i perioden fra februar til september, og særligt Coatue Management er kommet ud af aktiesatsningen med et plus. Fonden har ifølge Jyllands-Postens beregninger tjent 370 mio. kr. på sin investering i Pandora-aktiens fald.

NOVO FALDT TRODS POSITIVT NYT FRA USA

Selv om Novo Nordisk ifølge Dagbladet Børsen står til at lukrere på den eventuelle nedsættelse af skattesatsen i USA, så faldt aktien 0,6 pct. til 303,50 kr.

Halvdelen af Novo Nordisks omsætning stammer fra USA, og selv om medicinalkoncernen ikke oplyser, hvor meget der betales i skat derovre, vurderes det i avisen at være et stort trecifret millionbeløb, der spares.

Ifølge Børsen kan A.P. Møller-Mærsk løbe ind i problemer i forhold til sit salg af divisionen Maersk Drilling, da tre ud af fire nyere dybvandsrigge til 16 mia. kr. vil stå ledige til nytår.

Aktiekursen er dog ikke påvirket, da B-aktien steg 0,8 pct. til 12.110 kr. og endte i den lune del af C20. A-aktien steg 1,3 pct. til 11.750 kr.

Torsdagens startede med godt nyt til biotekselskaberne.

Bavarian Nordic fik en godt nok ventet - men større end ventet - koppevaccineordre fra USA, og det sendte aktien op med 0,9 pct. til 280 kr. Aktien var dog helt oppe i 292 kr. torsdag morgen.

»Ordren til Bavarian var noget større end ventet«, påpeger Christian Thatje.

Ordren med optioner er større, men også prisen per dosis er ifølge ham større end ventet.

Det lille biotekselskab Onxeo steg 5,3 pct. til 14 kr. efter at have meldt om et succesfuldt forsøg. I starten af september styrtede aktien dog ned fra over 30 kr. efter at have meldt om et fejlslagent forsøg.

IC STERG TRODS FALD

IC Group var under teknisk pres torsdag, da der fragik udbytte på 5 kr. per aktie i tøjselskabet. Modekoncernens aktie faldt 2,2 pct. eller 3 kr. til 136 kr. Så reelt steg den 2 kr.