Torsdagens aktier: Vestas' november-nedtur fik et nyt kapitel

November har været en hård måned for Vestas-aktionærerne, og det billede blev forstærket torsdag, hvor aktien faldt for femte dag på stribe og sluttede nederst i et rødt C20 Cap-indeks.

Det toneangivende danske aktieindeks sluttede 0,5 pct. lavere i 1115,23. Vestas-aktien dykkede 3,3 pct. til 373 kr., hvilket er laveste niveau siden slutningen af 2015.

AUKTION PRESSEDE VESTAS

Banken HSBC gentog sit negative syn på vindmølleaktien, der er påklistret anbefalingen "reducer", og sænkede kursmålet med 100 kr. til 360 kr., hvilket følger i slipstrømmen af lignende nedjusteringer hos en lang række finanshuse i ind- og udland.

En tysk vindauktion onsdag bekræftede det prispres, som vindindustrien i øjeblikket oplever, men det ramte først Vestas-aktien torsdag, vurderer investeringsbanken ABG Sundal Collier.

- Vi mener, at markedet reagerede lidt neutralt på, at der var et rimelig stort prisfald i den tyske vindauktion onsdag. Vi synes, at priserne falder relativt hurtigt, og derfor er det naturligt, at aktien ryger ned på det, siger børsmægler Anne Sophie Riis.

Med torsdagens kursfald er der barberet omkring 35 pct. af Vestas' markedsværdi i november, hvor vindmølleproducenten har advaret om stigende konkurrence og prispres på markedet, og der samtidig har været usikkerhed om fremtiden for den amerikanske støtteordning PTC, som er en del af de nuværende skatteforhandlinger i USA.

Der var også kurstab hos FLSmidth, der ligesom Vestas har haft en hård måned efter et skuffende regnskab for tredje kvartal for to uger siden. Torsdagens fald lød på 2,6 pct. til 356,50 kr.

REKORD I ARKIL

De mere positive historier skulle findes uden for C20, hvor Royal Unibrew kunne fremvise højere indtjening end i sit regnskab for tredje kvartal, selv om sommeren har været dårlig.

Ifølge Jyske Bank har bryggeriet også nu en række udgifter indeholdt i sine forventninger, der blev fastholdt i forbindelse med regnskabet, og det kan være blevet tolket positivt af markedet, som også har høje forventninger til Unibrews opkøb af den italienske sodavandsforretning Freedea Lemonsoda.

- Jeg vil gætte på, at der er nogle, som har store forventninger til, at de kan gøre et eller andet fornuftigt i det italienske marked med den strategi, de har haft stor succes med i Danmark gennem mange år - det her med at samsælge og distribuere øl, sodavand, juice og nu også snacks, siger aktieanalytiker Frans Høyer.

Unibrew-aktien steg 5 pct. til 370 kr.

Entreprenørkoncernen Arkil opjusterede forventningerne med 30 mio. kr., så den nu venter et overskud før skat på 120-150 mio. kr. i 2017. Aktien steg 10 pct. til 1483 kr., hvilket er højeste lukkeniveau nogensinde.

Ejendomsselskabet Jeudan fastholdt forventningerne til 2017 i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal, der viste en mindre fremgang på driftsoverskuddet før finansposter, som steg til 196,5 mio. kr. fra 181 mio. kr. Aktien faldt 0,4 pct. til 712,50 kr.