Torsdagens aktier: Vestas gav lidt dynamik i spinkelt marked

I et dansk aktiemarked, hvor julefreden begynder at indfinde sig, var det torsdag Vestas, der stod for en smule dynamik med milde kursudsving og overraskende nedture til den negative del af eliteindekset, som siden mandag har heddet C25, og som sluttede torsdagens handel i 1142,03 - eller 0,5 pct. højere end onsdagens lukkeniveau.

- Volumen er til den lave side. Stille og roligt er julefreden ved at sænke sig over alt i Europa, men generelt har vi en lidt positiv stemning, bemærker Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank.

- Der er jo intet nyhedsflow i dag, intet at skrive hjem om fra de større C25-selskaber, bortset fra en enkelt ordre til Vestas. Og det er små bevægelser hele vejen rundt - det er meget, meget tyndt, tilføjer han.

Vestas-ordren kom fra Wales og er på 96 megawatt, og den medvirkede ved middagstid til lidt stigning i vindmølleaktien, der i en periode lå til et plus på 1,5 pct.

Og Vestas bidrog selv til den gode stemning med positive betragtninger om det amerikanske marked efter vedtagelsen af den amerikanske skattereform.

- Det vil tage tid at forstå skattereformens fulde omfang, men det er vores opfattelse, at skattereformen vil sikre fortsat vækst i vindindustrien og de investeringer, job og det grønne energiforbrug, den genererer, skriver Vestas i en kommentar.

Alligevel lå Vestas ved lukketid 0,3 pct. lavere i 434,20 kr.

Og nogen videre effekt af den længe imødesete skattereform udeblev generelt.

- Der er jo ikke noget nyt i det. Vi har jo vidst det i de seneste dage, og derfor får vi ingen effekt af det, konstaterer Ole Kjær Jensen.

TRIO I TOPPEN

I toppen af C25 sluttede FLSmidth med et løft på 1,6 pct. til 356,30 kr., og Genmab, som steg 2,1 pct. til 1053 kr., mens Bavarian Nordic steg 2,2 pct. til 224 kr.

Større konkrete selskabsspecifikke nyheder var der ikke tale om for de tre topselskaber. Men for FLSmidths vedkommende gjorde en positiv udvikling for de europæiske råvareaktier sig gældende som reflektion af stigende råvarepriser.

Bavarian Nordic kunne for sit vedkommende drage fordel af, at Millenium International Management onsdag oplyste om en reduktion i shortpositionen i det danske biotekselskab til 0,76 pct. fra 0,87 pct. af aktierne. Især udenlandske handlere var købere af Bavarian-aktien.

For Genmab var der tale om en fortsættelse af onsdagens positive udvikling, som fulgte otte dage med fald, da tal fra analysehuset Symphony Health, som har estimeret salget af Darzalex til blandt andet hospitaler og lægeklinikker, onsdag indikerede, at Genmabs partner Janssen solgte Darzalex for 92,4 mio. dollar i november mod 90,6 mio. dollar i oktober.

BØDER TIL BANKER

For de to største banker i Danmark handlede dagens nyheder om bøder.

Danske Bank accepterede et bødeforlæg på 12,5 mio. kr., i forbindelse med at banken har modtaget en sigtelse fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for overtrædelse af hvidvasklovens bestemmelser om overvågning af korrespondentbanker.

Og Nordea skal sammen med otte andre virksomheder, herunder tre andre banker, dele en bøde på samlet 2 mio. euro (14,9 mio. kr.) på grund af "mellemstore eller alvorlige" regelbrud i forbindelse med Panama Papers-afsløringen.

Nyhederne fik aldrig nævneværdig kurseffekt for Danske Bank eller Nordea, der sluttede torsdagen med plusser på henholdsvis 1,2 pct. til 244,60 kr. og 1,2 pct. til 76,35 kr.

Nordea oplyste i øvrigt, at Foreningen Norliv, som alle Nordeas godt 330.000 livsforsikrings- og pensionskunder er medlem af, køber yderligere 45 pct. af Nordea-koncernens danske forsikringsselskab.

Købet sker til 472 mio. euro - 3,5 mia. kr. - og værdisætter dermed hele Nordea Liv & Pensions danske forretning til 7,8 mia. kr.

Lundbeck-aktie faldt 0,5 pct. til 301,80 kr., efter at schweiziske Credit Suisse havde sænket kursmålet for aktien til 280 kr. fra 340 kr. ifølge data fra Reuters.

REGNSKABSTAL FRA AARSLEFF OG LUXOR

To mindre selskaber - Per Aarsleff og Luxor - kom med regnskaber.

Trods en stigende omsætning dykkede overskuddet i 2016/17 hos entreprenørkoncern Per Aarsleff, og det var primært som følge af tilbagegang i forretningsdivisionen Fundering, hvor blandt andet det engelske marked er bremset op. Men aktien steg 0,6 pct. til 182,50 kr. som belønning for blandt andet positive forventninger til 2017/18.

Investeringsselskabet Luxor venter i 2017/18 at kunne realisere en basisindtjening på niveau med regnskabsåret 2016/17, som bød på et resultat på 24,9 mio. kr.

Reaktionen var et plus på 0,5 pct. til 424 kr.

SKAKO FIK BETINGET ORDRE

Skako oplyste om en en betinget aftale med en værdi på cirka 55 mio. kr. til Concrete-divisionen, som producerer udstyr til cementfabrikker. Ordren er indgået med en europæisk storkunde. Skako-aktien steg 6,1 pct. til 87 kr.

Dagens største udsving på fondsbørsen stod Østjydsk Bank for med et tab på hele 35 pct. til 1,02 kr. afledt af nyheden om, at banken er blevet pålagt nedskrivninger på 132 mio. kr. af Finanstilsynet.

Det betyder, at bankens kapitalprocent på 14,6 pct. ligger langt under det krævede 20,5 pct., og Finanstilsynet kræver en handlingsplan senest den 10. januar.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk