Torsdagens aktier: Tungt Novo-fald vendte glæde til gråd

De danske aktier kunne ikke følge med sine europæiske kollegaer i torsdagens handel, hvor C20 Cap ellers var klædt i grønt gennem det meste af dagen, men endte i rødt, mens de europæiske papirer steg.

Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER

Den tungtvejende faktor i eftermiddagskollapset var endnu en gang medicinalselskabet Novo Nordisk, hvis aktie har været under hårdt pres gennem hele 2016. Det fortsatte nemlig torsdag, hvor Novo varslede en større sparerunde.

Omvendt var der positiv opmærksomhed til Mærsk-aktierne, der var understøttet af en gunstig udvikling i oliepriserne.

Men samlet set endte C20 Cap-indekset 0,5 pct. lavere i 1016,21.

- Markederne i Europa er præget af aftalen fra onsdag, hvor OPEC-landene ser ud til at kunne blive enige om at sænke udbuddet af olie. Det giver ganske solide stigninger til de olierelaterede selskaber. Novo er så et betydeligt element i den danske historie, hvor den aktie trækker markant ned, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg hos Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Men der har også dagen igennem været en tendens til at gå mod lavere afkast, end vi startede med fra morgenstunden, fortsætter han.

NOVO FALDT IGENNEM

Novo Nordisk endte som absolut bundprop med et dyk på 3,5 pct. til 280 kr. Medicinalselskabet oplyste torsdag morgen, at det reducerer medarbejderstaben med 1000 ansatte. Og det er det meget omtalte prispres på det amerikanske marked, der er baggrunden for beslutningen.

- Det her er en situation, vi ikke kan ignorere. Indtægtsstigningen i USA næste år vil være lavere, end vi historisk har set, og det betyder, at vi er nødt til at tilpasse omkostningerne. Så det er en alvorlig situation, men det er ikke en krise, siger Lars Rebien Sørensen, der er administrerende direktør hos Novo Nordisk, til Ritzau Finans.

Nedskæringerne vil ramme forsknings- og udviklingsenheder herhjemme samt stabsfunktioner i hovedkvarteret i Bagsværd, oplyser Novo Nordisk.

I alt skal 500 af de nedlagte stillinger findes i Danmark, mens resten skal findes i de globale kommercielle organisationer.

Nyhederne omkring de vanskelige vilkår på det massive amerikanske marked har vejet tungt på Novo Nordisk-aktien i år, hvor papiret er det klart svagest præsterende i C20 Cap-indekset med et samlet fald på 30 pct. år til dato.

MÆRSK-MASKINERIET SOM SMURT I OLIE

Omvendt positiv var stemningen for anden handelsdag i træk omkring aktierne i A.P. Møller-Mærsk, der blev trukket op af en stor prisstigning til olie, der satte ind onsdag aften, hvor OPEC-landene angiveligt blev enige om at sænke produktionen.

Skævede man til det øvrige Europa, kunne det også klart aflæses i Stoxx 600-indeksets undergruppe for olie- og gasselskaber, der ved dansk lukketid var den klart bedst præsterende industrigruppe med et plus på 4,3 pct.

Herhjemme steg Mærsks B-aktie med 0,9 pct. til 9710 kr.

Mærsk oplyste desuden torsdag, at Maersk Drilling onsdag påbegyndte boringen i den første produktionsbrønd i det britiske Culzean-felt, der drives af Maersk Oil.

Brønden er den første af i alt seks planlagte brønde i feltet, hvor skal foretages fortløbende boringer de næste fem år. Den første gas ventes at kunne blive produceret i 2019.

Også ingeniørkoncernen FLSmidth var godt kørende - trukket op af en stigende tendens til de råvarerelaterede papirer på tværs af Europa. FLSmidth-aktien steg 1,6 pct. til 249,80 kr.

NKT SÆLGER PROBLEMFORRETNING I KINA

NKT Holdings kabeldivision, NKT Cables, kunne torsdag berette om et salg af sine aktiviteter i Kina til Srising Technology Co., der er aktiv inden for de elektrificerede jernbaner i Kina og ejet af den kinesiske kapitalfond CAC Capital Management.

Transaktionen udgør 14,3 mio. euro på gældfri basis og er betinget af, at den bliver godkendt af de kinesiske myndigheder.

- Nu er det lykkes med den her kinesiske kapitalfond, som i forvejen er i forskellige industrier, som vi servicerer, og som måske kan lave nogle synergier, som vi ikke har. Og derfor er det en "win-win"-situation for vores medarbejdere i Kina, for vores aktionærer, og vi kommer ud af Kina på en god måde, siger Michael Hedegaard Lyng, der er topchef hos NKT, til Ritzau Finans.

Aktien i industriselskabet steg 1,7 pct. til 431,70 kr.

Tilbage i C20 Cap-regi fortsatte nedturen for medicinalselskabet Lundbeck desuden. Aktien faldt torsdag 2,4 pct.til 219,40 kr. og er nu uden afbrydelse dykket med 19,2 pct. siden sidste uges skuffende studieresultater med Alzheimersmidlet Idalopirdin.

SÆNKEDE ANBEFALINGER

Fra analytikerside var der fokus til forsikringsselskabet Topdanmark og høreapparat- og headsetselskabet GN Group, der begge måtte lægge navn til sænkede anbefalinger.

Topdanmark fik sænket sin anbefaling hos Royal Bank of Canada til "sector perform" fra "outperform", mens kursmålet blev skåret til 183 kr. fra 198 kr.

Hos GN var det finanshuset Kepler Cheuvreux, der sænkede sin anbefaling til "hold" fra "køb". Her blev kursmålet dog fastholdt på 155 kr.

Topdanmark-aktien faldt 0,5 pct. til 185,90 kr., mens GN-papiret satte sig 2,3 pct. til 142,90 kr.