Torsdagens aktier: Tunge drenge som Novo med til at trykke C25 i minus

Flere af de tunge drenge, herunder Novo Nordisk og Mæsk, falder torsdag middag på det danske aktiemarked og medvirker til et samlet minus for C25-indekset, der bakker 0,3 pct. til indeks 1122,11.

Flere af de tunge drenge, herunder Novo Nordisk og Mæsk, falder torsdag middag på det danske aktiemarked og medvirker til et samlet minus for C25-indekset, der bakker 0,3 pct. til indeks 1122,11. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Dermed går det danske marked i den modsatte retning af det overordnede Europa, idet eksempelvis det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks går op med 0,3 pct. En del af forklaringen skal findes i, at Novo, der vejer meget tungt i det danske indeks, falder med 1,4 pct. til 290,70 kr.

»Det vægter tungt, at Novo igen falder uden væsentlige nyheder. Vi fik ellers forleden Ozempic-data fra Pioneer-studiet, som egentlig så fornuftige ud, men skuffede nogle aktører på vægttabet. Det er som om, at det har hæmmet lidt rent kursmæssigt på det seneste,« siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

»Når man kigger ud i Europa i dag, så er det også de mere cykliske aktier, der performer. Finans- og energiaktierne er blandt de størst stigende sektorer, så det vidner om, at det er lidt mere den vej, markedet kigger. Og det er måske også en forklaring på, hvorfor Novo ikke performer så stærkt,« tilføjer han.

I den kedelige ende af C25 ligger også Mærsk og DSV, der henholdsvis falder 1,5 pct. til 9718 kr. og 0,9 pct. til 535,40 kr. Det sker, efter at den britiske storbank HSBC har sænket anbefalingen af de to aktier til "hold" fra tidligere "køb". Derudover er kursmålet for Mærsk reduceret til 10.400 kr. fra 12.000 kr., mens DSV omvendt får skruet kursmålet op til 562 kr. fra 555 kr.

Nederst i C25-indekset finder man NKT, som falder 2,7 pct. til 192,60 kr. Det følger efter fem handelsdage i streg med gevinst for aktien.

»NKT har haft en fin periode her på i hvert fald den korte bane, og der har også været noget inddækning af shortpositioner i aktien. Så det kan meget vel være en del af forklaringen på dagens bevægelse, fordi der ellers ikke er noget nyt ude på NKT i dag,« siger Martin Munk.

I toppen af C25-indekset ligger ISS relativt isoleret med en stigning på 2,3 pct. til 224,70 kr. Rengørings- og servicekoncernen ser ud til at nyde godt af en fastholdt købsanbefaling af Goldman Sachs, på trods af den amerikanske investeringsbank reducerer kursmålet til 285 kr. fra 295 kr.

»ISS-aktien kan meget vel stige på grund af den her analyse fra Goldman Sachs,« vurderer Martin Munk.

Udenfor C25-indekset stiger DFDS 2,1 pct. til 405,40 kr., efter at rederiet har afsluttet købet af tyrkiske U.N. Ro-Ro hurtigere end ventet.

Endelig er fondsbørsens nyeste ansigt, Netcompany, kommet fornuftigt fra start, da it-selskabet bliver handlet til 195 kr., hvilket er en stigning på 26 pct. sammenlignet med noteringsprisen på 155 kr. per aktie.

»Netcompany er kommet rigtig godt fra start, må man sige. Det er en meget positiv bevægelse,« bemærker Martin Munk.