Torsdagens aktier: Trump og søgsmål sendte Novo i skammekrogen

To sektorer trak torsdag i hver sin retning i det danske eliteaktieindeks, C20 Cap. Mens de råvarerelaterede transportaktier bevægede sig mod toppen, trak medicinal- og biotekaktierne ned.

Værst stod det til for Novo Nordisk-aktien, der foruden udtalelser fra USA's kommende præsident, Donald Trump, om et opgør med medicinpriserne også blev ramt af et søgsmål. Aktien dalede med 4,0 pct. til 245,10 kr.

- Der er nogle ret klare sektortendenser på markederne i Europa i dag og også herhjemme. Råvarer og transport klarer sig godt, hvor vi på den modsatte side har farmaaktierne, hvor Trumps udmeldinger rammer, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver ved Jyske Bank.

Da det danske indeks har en overvægt af medicinalaktier, endte C20 Cap med et fald på 0,9 pct. til 1029,00. Til sammenligning lå det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ved dansk lukketid til et fald på 0,5 pct.

I bunden lå også Lundbeck-aktien, der dalede med 3,1 pct. til 295 kr. Inden for bioteksektoren var der fald til Genmab og Bavarian Nordic på henholdsvis 3,2 pct. til 1250 kr. og 1,7 pct. til 284 kr.

ØGET USIKKERHED OMKRING NOVO

- Vi er den største indkøber af medicin i verden, og alligevel byder vi ikke ordentligt. Vi vil starte med at byde, og vi vil spare milliarder af dollar over en periode, sagde Donald Trump på pressemødet onsdag.

Desuden kom det frem, at Novo Nordisk og flere af selskabets øverste direktører er blevet sagsøgt af et amerikansk advokatfirma på vegne af en pensionsfond, som anklager diabeteskoncernen for at have vildledt investorerne med sine udmeldinger mellem 30. april 2015 og 27. oktober 2016 og for at have indgået hemmelige prisaftaler.

De to nyheder øger usikkerheden omkring Novo-aktien, vurderer analytiker i DNB.

- Trump snakker om at starte budrunder for medicin, men spørgsmålet er, hvem det kommer til at ramme. Bliver det diabetessektoren, hvor vi har set øget konkurrence i forvejen, eller andre sektorer, hvor priserne er steget markant? Men det er klart, at det bidrager til usikkerheden, siger Rune Majlund Dahl til Ritzau Finans.

DSV I TOPPEN

I den modsatte ende af indekset indtog transport- og logistikkoncernen DSV toppen, mens også A.P. Møller-Mærsk-aktierne endte med stigninger. DSV-aktien landede 1,4 pct. højere i 325,70 kr., og Mærsks B-aktie voksede med 0,8 pct. til 11.970 kr.

Chr. Hansen kunne samtidig fortsætte den optur, der blev sat i gang onsdag oven på ingrediensselskabets stærke regnskab for første kvartal, hvor den organiske vækst var markant højere end ventet.

Siden har ABG Sundal Collier løftet kursmålet for Chr. Hansen-aktien til 420 kr. fra 399 kr., mens anbefalingen fortsat lyder "hold". Aktien steg 1,3 pct. til 413 kr.

I finanssektoren fik Danske Bank, der steg 0,8 pct. til 219,90 kr., hævet kursmålet hos finanshuset Arctic, så det nu lyder på 220 kr. mod tidligere 196 kr. Anbefalingen er stadig "hold".

TIVOLI OPJUSTEREDE

Uden for C20 Cap var der nyt fra Tivoli, der har opjusteret sine forventninger til resultatet før skat for 2016. Der ventes nu et overskud på mellem 90 til 100 mio. kr. efter en god julemåned for forlystelsesparken. Tivoli opjusterede senest i december til 70-80 mio. kr. før skat. Aktien blev løftet med 2,5 pct. til 468,50 kr.

Modsat var der et fald til Brøndby-aktien på 3,0 pct. til 0,65 kr. Fodboldklubben bekræftede torsdag, at storaktionær Jan Bech Andersen har købt yderligere 12,7 pct. af aktierne og nu ejer 52,4 pct. af fodboldklubben efter et købstilbud.

Slutteligt bød dagen på et farvel til Asgaard Group, der nu forlader fondsbørsen. De få aktionærer, der måtte være tilbage efter længere tids tvangsindløsning, vil få overdraget deres aktier til Stensdal Group, der er kontrolleret af Søren Stensdal, administrerende direktør i Asgaard Group.

Overdragelsen vil ske mod kontant vederlag til fordel for aktionærerne. Aktien endte med en kurs på 70 kr.