Torsdagens aktier: Patentsag blæste Vestas til bunds i surt marked

Det danske aktiemarked satte sig en smule torsdag, hvor investorerne havde blikket rettet mod vindmøllefabrikanten Vestas, der fortsat var i fokus på grund af en patentsag med en amerikansk rival.

Samlet gik det danske C20 Cap-indeks tilbage med 0,5 pct. til 1160,92, og dermed var det anden dag i streg, at indekset måtte notere et fald.

 

I store dele af det resterende Europa var stemningen ellers lettere positiv blandt andet takket være en stribe gode regnskaber fra nogle af kontinentets større virksomheder.

 

Herhjemme var Vestas i vælten oven på den patentklage, som General Electric onsdag oplyste, at den havde indgivet mod sin danske konkurrent. Sagen tager udgangspunkt i et patent, der er designet til at sikre stabilitet i møllerne under forstyrrelser i netværket.

 

Vestas har efterfølgende været ude at afvise patentklagen, som ifølge selskabet er "grundløs". Det ændrer dog ikke ved, at sagen kan risikere at gå ud over Vestas' aktiviteter i USA på den korte bane, vurderer Nordea, som har en købsanbefaling af aktien, der faldt med 2,5 pct. til 589 kr.

 

I bunden af eliteindekset lå også A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie røg ned med 2,4 pct. til 13.260 kr.

 

Ifølge aktiehandler Claus Andersen fra Jyske Bank kunne kursfaldet hænge sammen med, at noget af den optimisme om raterne, der kom med regnskabet fra transportkoncernen Kuehne + Nagel (K+N) for et par uger siden, er reduceret efter de seneste og mere dystre meldinger fra speditørfirmaer såsom Panalpina og DSV.

 

Netop DSV var igen at finde blandt de stigende selskaber i C20 Cap, efter at selskabet onsdag steg 3 pct. oven på et positivt regnskab for andet kvartal, hvor resultaterne overgik analytikernes forventninger og blev akkompagneret af en løftet prognose for helåret.

- Der er en del finanshuse, der har været ude med nyt i forhold til selskabet efter regnskabet, og det giver lige kursen et ekstra løft, siger Ole Kjær Jensen, som er afdelingsdirektør for aktier hos Sydbank.

Eksempelvis løftede Deutsche Bank både anbefaling og kursmål for aktien, ligesom Jyske Bank gjorde det. Omvendt var der også nogle i analytikerkorpset, som så ud til at være usikre på det fortsatte momentum for aktien, der siden årsskiftet er steget mere end 30 pct. Morningstar sænkede således sin anbefaling af transportaktien, der steg 0,8 pct. til rekordniveauet 431 kr.

 

Øverst i eliteindekset sluttede medicinalselskabet Lundbeck efter en stigning på 1,4 pct. til 376 kr. Det skete uden umiddelbare nyheder.