Torsdagens aktier: Pandora og NKT gik til tops i lettet marked

Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Pandora og NKT lagde sig i front torsdag, hvor bekymringerne over den politiske uro i Italien var skubbet i baggrunden, og investorerne tog nogle af de mest forslåede aktier til sig.

Også A.P. Møller-Mærsk lå godt til på forlydender om, at en kinesisk konkurrent vil hæve raterne, og Danske Bank rettede sig efter fem børsdage med større og mindre fald.

C25-indekset lukkede 0,4 pct. højere i 1113,60, men er fortsat faldet 1,8 pct. i løbet af ugen. Meldinger fra USA om straftold på europæisk stål og aluminium en dæmper på opturen ud på eftermiddagen.

- Der hersker lidt lettelse over, at situationen i Italien ikke er blevet værre, og at de italienske renter er faldet. Vi fik onsdag faktisk et fornuftigt resultatet på en auktion over nye italienske statsobligationer, siger aktierådgiver i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

STABILISERING I ITALIEN

Den toårige italienske rente faldt torsdag 40 basispoint til 1,19 pct. oven i et fald på over 100 basispoint onsdag. Rentefaldet kommer efter en tirsdag præget af panik og en rentestigning på over 150 basispoint - den største stigning på en enkelt dag i over 22 år.

Stabiliseringen af det italienske marked medvirkede torsdag længe til at sende bankaktierne op i det meste af Europa, efter fald i starten af ugen.

Udviklingen vendte dog ud på eftermiddagen, men herhjemme formåede Danske Bank at lukke med en gevinst på 2,2 pct. til 211,40 kr.

Helt i top rettede NKT og Pandora sig med 3,4 pct. og 3,5 pct. til 181,20 kr. og 501,20 kr. Begge aktier er blandt de mest shortede på børsen i København og handelsmønsteret torsdag, hvor udlandet var store nettokøbere af aktierne, kunne tyde på, at udenlandske fonde skruede lidt ned for deres spekulation i faldende kurser.

Desuden havde Financial Times torsdag en for Pandora interessant overskrift. Ifølge avisen er charms - eller smykkevedhæng - således igen ved at blive moderne.

GODT RATENYT TIL MÆRSK

Mærsk-aktierne gjorde også en god figur. Den kinesiske rival Cosco barsler angiveligt med at hæve fragtraterne, så de kompenserer for den markante stigning i olieprisen de seneste måneder.

Det skriver det kinesiske magasin China Shipping Gazette ifølge Bloomberg News.

Dermed følger Cosco i hælene på Mærsk, CMA CGM, MSC og Hapag-Lloyd, der alle har varslet, at de indfører ekstra gebyrer, som følge af at olieprisen er steget omkring 20 pct. siden årsskiftet.

B-aktien i Mærsk steg 1 pct. til 9528 kr., og nød ifølge Martin Munk også godt af en såkaldt sektorrotation, hvor investorerne samlerde nogle af de konjunkturfølsomme aktier op efter fald tidligere på ugen.

NYT FALD I GENMAB

I bunden af eliteindekset var der igen pres på Genmab, der i weekenden måtte stoppe et studie med Darzalex i lungekræft på grund af manglende effekt. Aktien faldt 3 pct. til 958 kr. og er samlet dykket næsten 20 pct. denne uge.

Blandt sidepapirerne steg biotekfloppet Neurosearch med 20 pct. til 4,76 kr., efter at transport- og logistikkoncernen Nordic Transport Group (NTG) har fremlagt et købstilbud på den nu næsten tomme børsskal på 4,45 kr. per aktie, svarende til en samlet pris på 109,3 mio. kr.

Tilbuddet overgår dermed et tidligere bud fra ejendomskoncernen Gefion Group, der har tilbudt 4 kr. per aktie - eller 98,2 mio. kr.

Der var analysenyt om Matas, som efter onsdagens årsregnskab og kapitalmarkedsdag får sænket kursmålet af ABG Sundal Collier til 75 kr. fra 85 kr., mens anbefalingen "hold" fastholdes. Matas lukkede 3,4 pct. lavere i 65,20 kr. efter et fald onsdag på 3,3 pct. i kølvandet af selskabets regnskab og kapitalmarkedsdag.

/ritzau/FINANS