Torsdagens aktier: Novo sparkede det danske marked i ny rekord

Et pludseligt kurshop til Novo Nordisk blev udslagsgivende for det danske aktiemarked torsdag, hvor et truende minus blev vendt rundt på hovedet, og dermed endte C20 Cap-indekset i rekord for fjerde gang på stribe.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk-aktien lukkede 3,7 pct. højere i 265,80 kr., og det var med til at sikre en stigning i C20 Cap på 0,5 pct. til 1124,61, selv om Dongs regnskab fik en lunken modtagelse.

Der var ingen nyheder fremme om Novo Nordisk torsdag, men ifølge flere analytikere kan der være investorer, der positionerer sig i aktien op til regnskabet for første kvartal i næste uge.

- Mit bedste bud er, at der er tale om en positionering op til regnskabet i næste uge med den in mente, at der er varslet et svagt kvartal. Der kan være investorer, der spekulerer i, at de har fået en bedre start på året, siger Søren Løntoft Hansen, der er analytiker i Sydbank.

Hos norske DNB peger Rune Majlund Dahl på, at fremgangen kan skyldes, at bankernes analytikere torsdag har sendt deres bud på udviklingen i kvartalet ud til deres kunder.

- Vi har selv sendt vores "preview" ud i dag, og jeg gætter på, at der er flere, som har gjort det samme, siger Rune Majlund Dahl.

I den anden ende af C20 Cap-indekset sluttede Dong, der torsdag var på banen med sit regnskab for første kvartal, hvor energiselskabet ramte et stykke fra analytikernes forventninger.

Selskabets driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, faldt til 3,3 mia. kr. fra 7,1 mia. kr. året før, og det var omkring 800 mio. kr. lavere end analytikernes estimater - som dog var præget af store forskelle.

Dong-aktien faldt 1,8 pct. til 268 kr., og lige efter fulgte Novozymes, som faldt 1,5 pct. til 297,70 kr. oven på onsdagens hop på 5 pct. efter et regnskab med højere end ventet organisk vækst.

- Det overraskede mig personligt, at den skulle stige 5 pct. i går på det regnskab. Vi mener, at regnskabet var meget på linje med forventningerne, og derfor er dagens fald meget naturligt i det lys, siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

Torsdagen var også dagen, hvor svenske Nordea kom med regnskab, og det landede mere eller mindre inden for skiven.

Bankens nettooverskud i årets første tre måneder lød på 844 mio. euro mod ventet 839 mio. euro - en fremgang fra sidste års 782 mio. euro. Nordea-aktien faldt 0,1 pct. til 81,15 kr.

Uden for C20 var Royal Unibrew aktuel med kvartalsregnskab, og det viste en fremgang på driften i det sæsonmæssige lille første kvartal, hvor overskuddet steg med 13 mio. kr. til 151 mio. kr. Aktien steg 0,1 pct. til 304,70 kr.

Ringkjøbing Landbobank fik sænket anbefalingen til "hold" fra "køb" af ABG Sundal Collier oven på onsdagens regnskab. Aktien steg alligevel 0,1 pct. til 1645 kr.

Hos Simcorp var det derimod Danske Bank, der efter tre år med en købsanbefaling sænkede til "hold". Aktien faldt 1,6 pct. til 429 kr.

Biotekselskabet Onxeo, der snart håber at kunne præsentere vigtige studiedata med kræftmidlet Livatag, var også på banen med regnskab, der kunne afsløre, at der stadig er 21,7 mio. euro i kassen. Aktien steg 0,5 pct. til 19,60 kr.

Nordfyns Bank opjusterede forventningerne til 2017 efter et godt første kvartal. Aktien hoppede 7,1 pct. og lukkede i 951 kr.