Torsdagens aktier: Novo gik mod C20-fald

Læs mere
Fold sammen
Novo Nordisks årsregnskab blev en positiv overraskelse, og løftede aktien i et særdeles surt marked. Den svage globale stemning stammede fra svage amerikanske regnskaber og nøgletal, der mindede investorerne om økonomiens tilstand efter onsdagens optur. Det danske C20-indeks lukkede torsdag 1,1 pct. lavere i 256,2, hvor Nordea og Carlsberg stod for de største fald.

- Vi lå under vandet det meste af dagen grundet dårlig stemning og profithjemtagning, men vi kom endnu dybere ned efter dårlige amerikanske job tal og varige forbrugsgoder. Novo Nordisk holdt en hånd under det danske indeks efter et ganske fornuftigt regnskab og var med til, at vi ikke så helt ligeså store fald som i resten af Europa. Bankerne fortsatte den seneste tids rutsjebanetur, og Nordea blev sendt solidt ned efter onsdagens løft, siger Ole Kjær afdelingschef for skandinaviske aktier i Sydbank til RB-Børsen.

Novo Nordisk steg 2,2 pct. til 300, efter at have aflagt et godt regnskab for 2008 med solide prognoser. Både omsætningen og driftsindtjeningen overraskede positivt, og samtidig sendte Novo Nordisk et stærkt signal til markedet ved at hæve den langsigtede overskudsgrad til 30 pct. Novos omsætning steg 12 pct. til 45,5 mia. kr. i 2008, mens driftsindtjeningen (EBIT) steg 37,9 pct. til 12,37 mia. kr.

- Novo Nordisk er ikke ramt af finanskrisen. Det viser regnskabet tydeligt. Og det er bestemt positivt, at overskudsgraden bliver hævet til 30 pct. Forventningerne til 2009 i kroner er ramt af valutakursudviklingen, men det kommer ikke som den store overraskelse, vurderer aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank over for RB-Børsen.

De danske bankaktier fulgte en international presset finansstemning, og Nordea var hårdest ramt, da den lukkede 5,7 pct. lavere i kurs 31,6, mens Danske Bank tabte 2,5 pct. til kurs 58,5. Yderligere var Danske Bank ude med riven og nedjusterede sin anbefaling af Nordea-aktien fra akkumuler til hold, Sydbank fra køb til hold, og Jyske Bank fra køb til sælg.

Carlsberg lukkede solide 4,3 pct. lavere i 190,3, efter at rublen fortsætter sine fald.

- Carlsberg er ramt af forsatte svækkelser i rubelen, til trods for at den russiske regering i sidste uge meddelte, at det var slut med devalueringerne, er den svækket 7 pct. siden da og er gået 1,5 pct. tilbage siden onsdag, sagde Ole Kjær Jensen.

Novozymes steg 2,4 pct. til kurs 448. Jyske Bank fastholdt sin købsanbefaling på aktien med et kursmål på 515 kr., og anser fortsat Novozymes-aktien som en sikker havn i turbulente tider.

Lundbeck lukkede 0,8 pct. lavere i kurs 121 til trods for, at det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet offentliggjorde en ny analyse, som viste, at Lundbecks antidepressive middel Lexapro er blandt de mest effektive og veltolererede af de 12 midler indeholdt i analysen.

Coloplast var blandt de få aktier, der endte dagen i positivt terræn, og medicokoncernen steg 0,6 pct. til kurs 341, efter at Goldman Sachs hævede anbefalingen på aktien til "neutral" fra tidligere "sælg".

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )