Torsdagens aktier: Nordea steg til vejrs efter ECB-braget

Det var alt andet end tørt krudt, der blev skudt med fra Den Europæiske Centralbank (ECB) i løbet af torsdagen, hvor det danske aktiemarked sluttede dagen med fald.

Foto: Thomas Lekfeldt

Herhjemme sluttede C20 Cap-indekset med at falde 1,0 pct. til 992,11. Det fulgte efter store udsving hen over dagen, hvor eliteindekset både nåede at ligge både i grønt og rødt terræn for altså til sidst at holde fyraften i røde klæder.

Dagens hovedtema var, om ECB og centralbankchef Mario Draghi ville leve op til markedets generelle forventninger og præsentere nye pengepolitiske lempelser. Som forventet blev det månedlige opkøbsprogram af obligationer løftet, mens både indskudsrenten og refi-renten blev sænket til nye rekordlave niveauer.

Men der var dog visse forbehold i Draghis meldinger, der endte med at påvirke den samlede retning.

- Der var nogle godter i posen til investorerne, og det gjorde, at markedet startede med at køre op, konstaterer Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør hos Sydbank.

- Men pludselig sagde Mario Draghi på pressemødet, at der ikke er lagt op til, at renten skal komme længere ned, tilføjer afdelingsdirektøren og nævner, at det var med til at fjerne noget af optimismen i aktiemarkedet.

På torsdagens pressemøde, der fulgte i forlængelse af centralbankens rentemeddelelse, sagde Mario Draghi således, at hvis de nuværende økonomiske udsigter varer ved, så vil renterne ikke blive sænket yderligere. Det kan kun komme på tale, hvis den økonomiske virkelighed ændrer sig, lød det fra centralbankchefen.

BANKER I TOPPEN

Meldingerne fra ECB satte dog skub i den europæiske finanssektor, hvor netop underindekset bestående af banker var det mest stigende i det paneuropæiske Stoxx 600-indeks.

Herhjemme endte Nordea med at lukke 0,9 pct. højere i 70,55 kr., og Danske Bank endte uændret i 190 kr. Dertil gik Jyske Bank 0,1 pct. tilbage og sluttede i 308,70 kr.

Blandt de andre danske eliteselskaber var der relativt stille torsdag. I bunden af eliteindekset endte dog A.P. Møller-Mærsk, hvis B-aktie endte 3,5 pct. lavere i 8780 kr. Det skete på en dag, hvor olieprisen igen faldt tilbage efter en ellers opadgående periode.

- Mærsk falder, og det er nok på baggrund af, at olien kører en smule ned igen. Selv om markederne har korreleret temmelig meget med olieprisen, så har Mærsk i særdeleshed en korrelation med olieprisen i øjeblikket. Det gør så også, at den trækker lidt ned og skiller sig ud i forhold til flere af de andre selskaber i eliteindekset, siger Ole Kjær Jensen.

FLERE PRODUKTNYHEDER FRA GENMAB

På en nyhedsfattig dag kunne biotekselskabet Genmab, der sluttede 0,6 pct. lavere i 801 kr., fortælle om en milepælsbetaling på 5 mio. dollar fra partneren Janssen. Betalingen blev udløst som følge af fremskridt i et fase 2-studie med midlet Daratumumab til behandling af lymfekræftformen non-hodgkins lymfom.

Torsdagens nyhed fulgte, efter at Genmab onsdag kunne fortælle, at partneren Novartis havde indsendt registreringsansøgning for en udvidet indikation af kræftmidlet Arzerra (Ofatumumab) til de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA.

- Der har været nogle mindre nyheder omkring selskabet og to af dets produkter. Det har givet noget fokus på aktien, lyder det fra Sydbanks afdelingsdirektør.

DEBUT TIL TOBAKSAKTIE

Blandt sidepapirerne afleverede Scandinavian Tobacco Group sit første regnskab som børsnoteret selskab. Tobaksfirmaet fastholder i forbindelse med 2015-regnskabet sine forventninger til 2016 om en organisk vækst i nettoomsætningen på 1-3 pct. og organisk vækst i justeret EBITDA på 3-5 pct.

Bestyrelsen foreslår et udbytte på 5 kr. per aktie, svarende til en stigning på 17 pct. i forhold til 2014 og en udbytteprocent på 75 af årets resultat. Selskabets aktie endte 2,7 pct. højere i 103,50 kr. Aktien debuterede på børsen 10. februar, efter at aktierne var blevet solgt til 100 kr. stykket ved børsintroduktionen.

Slutteligt kunne Mols-Linien i sit sidste årsregnskab som børsnoteret selskab melde om en fremgang på bundlinjen på 115 pct. i 2015. Sidste år fik selskabet et overskud på 74,3 mio. kr. mod 34,5 mio. kr. året før. Det er det største overskud i rederiets historie, fortalte det i forbindelse med regnskabet. Aktien sluttede 4,9 pct. højere i 64 kr.