Torsdagens aktier: Mærsk og Vestas trak eliteindekset op

Mærsk og Vestas lagde sig torsdag i spidsen for opdriften i C20 Cap-indekset, der over dagen løftede sig til 1078,33 eller 0,51 pct. højere end onsdagens slutniveau.

Foto: Asger Ladefoged

Mærsk og Vestas lagde sig torsdag i spidsen for opdriften i C20 Cap-indekset, der over dagen løftede sig til 1078,33 eller 0,51 pct. højere end onsdagens slutniveau.

Mærsks B-aktie lukkede 4,2 højere i 11.750 kr. efter en periode med overvejende negativ udvikling.

»Mærsk kommer sig lidt oven på noget nedtur i forbindelse med olieprisernes fald, men der er en »rebound« i dag, endda en meget pæn en af slagsen. Men jeg har ikke set selskabsnyheder, der berettiger til sådan en stigning,« kommenterer aktiehandler i Jyske Bank Kim Sejdelin.

I løbet af dagen var der forlydender i markedet om en rapport fra et international finanshus med en gunstig indstilling til containermarkedet. Og det er ikke usandsynligt, mener Kim Sejdelin.

»Jeg synes, at stigningen er ret stor, så der er noget der tyder på, at der er et eller andet i cirkulation,« spekulerer han.

Ordrer til Vestas

For Vestas bød torsdagen på offentliggørelsen af en fast og ubetinget ordre på 148 megawatt (MW) på det amerikanske marked. Ordren er fra Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der er drevet af tidligere Dong-ansatte.

Desuden kom Vestas' halvejede datterselskab, MHI Vestas, et skridt nærmere en bestilling på minimum 680 MW til offshoreprojekterne Borssele 3 og 4 i Holland, da der er indgået en betinget kontrakt.

Indtjening fra aftalen ligger dog langt ude i fremtiden, da møllerne først ventes opstillet i 2020.

»Ordrerne kommer jo løbende, og de ordrer, vi har set i dag og i går, har været ventet. Men det er altid positivt, når der kommer en annoncering af, at nu er de faste og ubetingede,« påpeger Kim Sejdelin.

Han tilføjer, at Vestas måske også kan være støtte af, at energi-dekretet fra USA's præsident, Donald Trump, ikke var så negativt for Vestas, som nogle måske havde frygtet. Måske nogle restriktioner mod vindenergi eller vedvarende enegi generelt.

Vindmølleaktien steg 2,4 pct. til 563 kr.

Endelig lidt opdrift i Nets

Men i toppen med en stigning på 2,0 pct. til 111 kr. var også Nets, der ellers ikke er forvænt til blid medfart på børsen.

»Vi har selv fra morgenstunden peget på, at det store fald i kursen er en overreaktion,« siger Kim Sejdelin.

Jyske Bank ser ikke så voldsom et pres på betalingsselskabets indtjening selv med hård konkurrence mod Nets betalingsservice, at det berettiger til den aktuelle kurs.

»Så vores konklusion er, at man skal samle Nets op på de her niveauer,« siger aktiehandleren.

Generelt ser Kim Sejdelin på dagens stigning med nogen undren under indtryk af de mangesidede især politiske risici, der lurer.

Her tænker han på Trumps fiasko med fjernelsen af Obamacare, splittelse i det republikanske parti, der kan trække vækstvenlige økonomiske reformer i langdrag, samt konsekvenserne af brexit.

»Det er egenlig pudsigt, at markedet »trender« lidt opad. Der er knaster nok at få øje på. Men helt grundlæggende er det vel, at alternativet til aktieplacering er svært at finde med det meget lave renteniveau. Der er masser af likviditet i markedet, der genereres nogle pæne resultater, og der er høj risikovillighed. Og der er lige kommet en masse udbytter ud, som bliver genplaceret, og som lægger en bund under markedet,« bemærker han.

Genmab har vedtaget et nyt bonusprogram, og det er under luppen i dagbladet Børsen. Ifølge avisen er programmet tæt på storaktionæren ATPs smertegrænse for den slags.

Genmab-aktien faldt 1,0 pct. til 1413 kr. og lå dermed nederst af alle i C20. Biotekselskabet er dog fortsat den mest stigende af eliteaktierne siden nytår.

Analyse presser NNIT

Uden for C20 var der blandt andet fokus til NNIT. It-aktien fik negativ opmærksomhed fra Nordea, som indleder dækning af NNIT med anbefalingen "sælg" og et kursmål på 160 kr. Torsdag faldt aktien 0,8 pct. til 187 kr.

På regnskabsscenen kom der sent onsdag tal fra Fast Ejendom Danmark og en række mindre selskaber, der i blandt Nordicom fulgte op torsdag.

Aktien i Fast Ejendom Danmark flyttede sig ikke torsdag, mens Nordicom susede op med 48,1 pct. til 3,14 kr. efter oplysninger om »betydelige fremskridt i restruktureringsprocessen« og overskud før skat på 43,5 mio. kr. i 2016 mod 39,5 mio. kr. året før. Dertil kom forventning om fremgang i indeværende år.