Torsdagens aktier: Mærsk og Pandora i aktietop på valentinsdag

Den selskabsspecifikke nyhedsstrøm er tynd på det vinterferierende danske aktiemarked, og der kan kun gættes på, baggrunden for at aktierne i Pandora og Mærsk torsdag tager toppen af eliteindekset, der ved middagstid er avanceret til 1081,72, eller med 0,5 pct. i forhold til onsdagens lukkeniveau.

Den selskabsspecifikke nyhedsstrøm er tynd på det vinterferierende danske aktiemarked, og der kan kun gættes på, baggrunden for at aktierne i Pandora og Mærsk torsdag tager toppen af eliteindekset, der ved middagstid er avanceret til 1081,72, eller med 0,5 pct. i forhold til onsdagens lukkeniveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

»Tjah, det er jo valentinsdag,« spekulerer Nikolaj Holmsgaard, der er ansvarlig for aktiehandel hos ABG Sundal Collier, som baggrund for et plus til Pandora på 1,5 pct. til 339,10 kr.

»Men det er måske et lidt for langt skud - vi har i hvert fald ikke fået salgsindikationer,« erkender han og lader muligheden for, at stigningen sker uden selskabsspecifik baggrund, stå helt åben.

Et plus til Mærsks B-aktie på 2,3 pct. til 8834 kr. kan muligvis sættes i forbindelse med morgentimernes positivt overraskende nøgletal for den kinesiske handelsbalance for januar, der viste en eksportstigning på 9,1 pct. og et importfald på 1,5 pct. - begge tal regnet i dollar.

Hos Bloomberg var forventningerne et eksportfald på 3,3 pct. og et fald i importen på 1,9 pct. Yderligere var der i onsdagens amerikanske aktiehandel positive impulser i forhold til forlængelse af våbenhvilen i handelskrigen mellem USA og Kina.

Mærsk-aktierne er sædvanligvis påvirkelige over for makroudviklingen i den globale handel.

Mere umiddelbar substans er der i forklaringen på, at Simcorp torsdag middag befinder sig i bunden af C25 med fald på 2,1 pct. til 537 kr. Danske Bank har torsdag formiddag sænket sin anbefaling af softwareaktien til "hold" fra "sælg", selv om kursmålet er løftet til 585 kr. fra 550 kr.

GN OG WDH FIK USA-TAL

Men torsdagens mest iøjnefaldende nyhed er ifølge aktiehandleren de nyeste tal for de danske høereapparatproducenters markedsandel i den offentlige amerikanske salgskanal, Veterans Affairs (VA), der tilpasser høreapparater til militærveteraner.

Tallene viser en fremgang til GN Hearing til 25,1 pct. fra 23,1 pct., mens William Demants andel faldt til 18,2 pct. fra 18,3 pct.

»Man kan se, at GN fastholder momentum på bagkant af deres Quatro-lancering i efteråret, og det er positivt, at de tager markedsandele fra de øvrige deltagere i markedet. Men William Demant falder faktisk i markedsandel,« konstaterer Nikolaj Holmsgaard.

Resound Linx Quattro er GN's topprodukt, der blev lanceret hos VA i november sidste år

Trods fremgangen falder GN-aktien torsdag middag 0,3 pct. til 305 kr., mens WDH-aktien taber 0,5 pct. til 221,40 kr.

Med til at trække opmærksomhed til de to høreapparat-aktier er også, at EU-Kommissionen nu har givet sin endelige godkendelse af fusionen mellem de to konkurrenter til de danske børsnotere selskaber, det privatejede Widex og kapitalfondsejede Sivantos.

Lige som Simcorp har også Lundbeck fået negativt nyt fra analytikerne. Her er det Sydbank, der trækker anbefalingen ned til "sælg" fra "hold" med afsæt i usikkerhed om medicinalkoncernens strategi. Alligevel stiger Lundbeck-aktien torsdag middag 0,7 pct. til 289,50 kr.

/ritzau/FINANS