Torsdagens aktier: Mærsk blev løftet i energiforladt marked

Energi var i fokus i torsdagens danske aktiemarked, hvor Mærsk-aktierne krøb opad hjulpet af høje oliepriser, og energiselskabet Dong offentliggjorde sit ventede prospekt op til børsnoteringen, som finder steg i juni.

Foto: INGO WAGNER.
Læs mere
Fold sammen

Alligevel virkede det samlede C20 Cap-indeks nærmest energiforladt med beskedne udsving over dagen og et slutniveau på 1048,48 svarende til en yderst marginal stigning på 0,05 pct. i forhold til onsdagens slutniveau.

Dermed spejlede det danske indeks udviklingen på de europæiske aktiemarkeder, hvor det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ved dansk lukketid var i status quo.

- En pausedag, forudså aktiestrateg Otto Friedrichsen i Formuepleje tidligt på handelsdagen og forklarede, at et positivt momentum efter gode nøgletal for blandt andet det amerikanske boligmarked var blevet afløst af opmærksomhed på, at der også har været negativt overraskende forventningsindeks i Europa og Asien, som markederne ikke længe vil tilsidesætte.

MÆRSK DROG FORDEL AF OLIEPRISEN

Dertil kommer, ifølge aktiestrategen, at den positive korrelation mellem oliepris og aktiekurser ikke længer er så fremtrædende. Baggrunden er, at en oliepris tæt på 50 dollar per tønde fjerner noget af kreditrisikoen til fordel for opmærksomhed mod de positive forbrugseffekter, der også følger af en oliepris, der er halveret over det seneste par år.

Men det ændre ifølge Otto Friedrichsen ikke på, at Mærsk-aktierne drager fordel af den stigende oliepris og derfor steg 1,0 pct. til 8700 kr. for B-aktien torsdag.

Helt toppen af C20 sluttede TDC og Christian Hansen med stigninger på 1,8 pct. til 34,45 kr. og 1,3 pct. til 419,30 kr. uden baggrund i selskabsspecifikke nyheder.

Og lige så fraværende var nyhederne om Genmab og Novo Nordisk i bunden af indekset med fald på 1,8 pct. til 1183 kr. og 1,4 pct. til 372,10 kr.

DONG I FOKUS

Helt uden for indekset og aktiemarkedet - endnu - tiltrak energiselskabet Dong sig størstedelen af opmærksomheden med sit prospekt, der værdisætter selskabet til mellem 83,5 mia. kr. og 106,5 mia. kr. beregnet ud fra udbuddet af mellem 15,1 og 17,4 pct. af de eksisterende aktier til mellem 200 kr. og 255 kr. per aktie.

Hvis aktiesalget sker til den højeste pris, vil Dong blive det syvende-dyreste selskab på børsen i København

Derudover har de sælgende aktionærer, bortset fra den danske stat og SEAS-NVE, givet emissionsbankerne en overallokeringsret til at købe yderligere op til 2,6 pct. af Dong Energys aktiekapital.

I Sydbank vurderer aktieanalytiker Morten Imsgard, at risikoen ved en investering i Dong først melder sig rigtigt efter 2020.

- Investorerne skal være klar over, at der er betydelige risici forbundet med en investering i Dong Energy, som fremadrettet mere eller mindre udelukkende er eksponeret mod havvindmølleindustrien. Det bliver selskabets altafgørende forretningsben, og så er det selvsagt afhængigt af den politiske støtte til industrien, forklarer han til Ritzau Finans.

JA TIL ZEALAND

Uden for eliteindekset kunne Zealand Pharma glæde sig over, at et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, onsdag anbefalede, at kombinationsmidlet Iglarlixi godkendes i USA. Det skete med et stort flertal og stemmerne 12-2. Enkelte eksperter ytrede dog bekymring over mærkningen af de to penne, som Iglarlixi kommer i.

Zealand Pharma, der steg med hele 11 pct. onsdag op til afgørelsen, mistede torsdag 2,7 pct. til 127 kr.

It-selskabet NNIT har overtaget driften af en række it-løsninger hos høreapparatselskabet Widex, som har outsourcet opgaven, oplyste NNIT. Aktien steg 2,6 pct. til 219 kr.

Aktien i ferieboligselskabet Land & Leisure steg 9,0 pct. til 6,05 kr. som reaktion på, at selskabet tæt på lukketid onsdag aften kunne oplyse, at det Axel Springer-ejede [AT]Leisure Holding B.V vil købe samtlige aktier i Land & Leisure for netop 6,05 kr. per styk.

Der var også fremgang til United International Enterprises, der sluttede 6,1 pct. højere i 1090 kr. Investeringsselskabet kom ud af første kvartal med et overskud på 13,4 mio. dollar mod 33,8 mio. dollar i samme periode sidste år.

/ritzau/FINANS