Torsdagens aktier: Kursfald bølgede over Atlanten

 

Den negative stemning, som begyndte i onsdag aften i USA, forplantede sig til de europæiske markeder. Det danske C20-indeks mistede i alt 1,3 pct. og sluttede i 441,8, efter at eliteindekset tabte yderligere i den sene handel. Stemningen ramte især de cykliske aktier, som A.P. Møller Mærsk og FLSmidth, men volatile Vestas gik heller ikke fri. Novozymes trodsede stemningen. Udenfor C20-regi var der klø til onsdagens vinder, Alk-Abello.

 

A.P. Møller - Mærsk tabte 1,7 pct. til kurs 53.100, efter at de seneste dage har budt på pæne stigninger hos rederigiganten. Den asiatiske containerkonkurrent Neptune Orient Lines var i centrum efter en kursfremgang på knap 6 pct.

 

Cementfabrikproducenten FLSmidth lukkede 2,9 pct. lavere i kurs 354. FLSmidth vil sælge en del af sit datterselskab i Schweiz, Maag Gear. Frasalget er en del af FLSmidths fokus på aktiviteterne indenfor cement og mineral-aktiviterne.

 

Vestas tabte 3,1 pct. til kurs 235,5 i det sure marked, hvilket skete uden nyheder. Vestas og FLSmidth blev de største tabere i C20-regi.

 

Novozymes trodsede stemningen og lukkede 1,1 pct. højere i kurs 498. Novozymes hurtigt voksende biobrændselsaktiviteter fik opløftende nyt, idet den danske regering gerne vil indføre krav om biobrændsel i benzin herhjemme.

 

Danisco, som også har store interesser i bio-ethanol, faldt til gengæld 0,6 pct. til kurs 478,5. Daniscos sukkeraktiviteter var også i fokus, efter at datterselskabet Danisco Seed har indgået en aftale med franske Agrosem om markedsføring i Frankrig. Aftalen medfører lukning af Danisco salgsselskab Danisco Semences SARL.

 

Carlsberg tabte 1,2 pct. til kurs 563. Carlsbergs datterselskab i Malaysia - Carlsberg Brewery Malaysia - forventer, at situationen på ølmarkedet i Malaysia i 2007 vil blive forbedret.

 

- De malaysiske myndigheder har pålagt os betydelige afgifter i de seneste tre-fire år. Heldigvis undgik vi i 2006 en yderligere afgiftsforhøjelse, udtalte Carlsberg Malysias danske direktør Mogens Jønck til RB-Børsen.

 

Udenfor C20 indekset havde investorerne øjnene på Alk-Abello, som tabte 2,6 pct. til kurs 1549 efter onsdagens optur på knap 10 pct. Alk-Abello indgik onsdag et samarbejde med amerikanske Schering-Plough om græspollentabletten Grazax på den anden side af Atlanten. Konkurrenten Curalogic tabte 3,7 pct. til kurs 18,1.

 

Hos småbankerne kom opjusteringer fra Vordingborg Bank og Skjern Bank. Skjern Bank steg 4,6 pct. til kurs 910, mens Vordingborg Bank faldt 1,0 pct. 1440.

 

Torsdagens eneste regnskabsaflæggelse kom fra Roblon, som overgik den hidtidige overskudsprognose. Overskuddet landede på 25,3 mio. kr. før skat for helåret. Roblon-aktien faldt dog 1,0 pct. til kurs 1000.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )