Torsdagens aktier: Kun Rockwool holdt gang i festen

Uden de store nyheder til at holde gang i festen var sidepapirerne og stenuldsproducenten Rockwool de ensomme gæster på dansegulvet i torsdagens aktiemarked, mens de store C20-selskaber forblev bænkevarmere.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Drønet efter det overraskende amerikanske præsidentvalg i sidste uge er klinget ud, og nu ventes der på det næste nummer, som skal sætte gang i lidt større bevægelser end dagens udsving i C20 Cap-indekset til 954,58, som var 0,5 pct. højere end slutniveauet onsdag.

- Man har set en sektorrotation i forhold til medicinal og i forhold til finans og nogle af de sektorer, som for alvor er blevet positivt påvirket af den forventning, der ligger i markedet til den finanspolitiske impuls fra USA, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje.

- Spørgsmålet er, hvad der bliver næste punkt på dagsordenen. I den seneste uge har det været amerikansk finanspolitik, men nu har vi et forfatningsvalg i Italien i december, vi har et ECB-møde, og vi har et Fed-møde i december, hvor der også er meget store forventninger, til at der kommer til at ske noget, konstaterer han med henvisning til rentemøderne i henholdsvis Den Europæiske Centralbank og den amerikanske, Federal Reserve, i næste måned.

- Eller skal vi vente til slutningen af januar, hvor Donald Trump officielt bliver indsat, funderer aktiestrategen.

CHR. HANSEN OG DSV I TOP

For torsdagens aktiemarked var det dermed nærmest uden selskabsspecifikke nyheder som inspiration, at Chr. Hansen-aktien hen over dagen fik kæmpet sig til tops i C20-indekset med en stigning på 1,9 pct. til 381 kr.

I bunden Mærsk-aktierne med et tab på 0,5 pct. til 8970 kr. for B-aktien

Ellers var der regnskab fra Rockwool, der kom ud af tredje kvartal 2016 med en omsætning på 570,6 mio. euro og et driftsresultat (EBIT) på 67,2 mio. euro. Det var en ringere omsætning end ventet af analytikerne, der havde sigtet efter en omsætning på 582 mio. euro, viser medianestimater indsamlet af SME Direkt.

Til gengæld er EBIT forbedret fra 31,9 mio. euro i samme periode sidste år og overgik analytikernes forventning om 62,1 mio. euro. Belønningen for den positive overraskelse var et kursløft til B-aktien på 8,6 pct. til 1165 kr.

NORDEN LØFTET AF GODE RATER

Donald Trumps planer om udbygning af den amerikansk infrastruktur kan ses som en fordel for rederiet Norden, fordi der skal sejles flere råvarer til landet. Og rederiaktien er steget 20 pct. på det seneste.

Torsdagens stigning var på 2,3 pct. til 111 kr., men aktieanalytiker i Jyske Bank Frans Høyer antager, at det i højere grad er begrundet i rateudviklingen.

- Fragtraterne kører godt i øjeblikket, og nogle af de meget hårdt ramte tørlastrederier i USA, der har høj gæld, reagerer meget kraftigt på det. Spotmarkedet for tørlast handler om udbud og efterspørgsel her og nu, mens alle spekulationer om, hvad valget kan afstedkomme af infrastrukturinvesteringer, ligger langt ude i fremtiden. Så jeg mener ikke, at der en særlig tæt sammenhæng, siger Frans Høyer.

Blandt dagens få C20-relaterede nyheder var en udtalelse fra koncernchefen i Genmab, Jan van de Winkel, på en konference i London om, at Genmab overvejer M&A-midler, og at Genmab kan blive et potentielt opkøbsmål, men at man ønsker at forblive selvstændige. Genmab-aktien steg torsdag 1,6 pct. til 1249 kr.

Og Finans.dk skrev, at medicinalselskabet Lundbeck risikerer at tabe indtjening på epilepsimidlet Sabril, når patentet udløber engang i 2017.

Omvendt ventes andre produkter at øge omsætningen og mere end kompensere for det omsætningsfald ifølge estimater fra Ritzau Estimates. Lundbeck-aktien steg 1,1 pct. til 263,70 kr.

SANTA FE FALDT

Torsdag kom der også regnskab fra flytteselskabet Santa Fe, der faldt 3,2 pct. til 60,50 kr.

Santa Fe måtte se toplinjen smuldre i tredje kvartal, der ellers er højsæson for flyttevirksomheden på den nordlige halvkugle.

SP Group, der sælger plastprodukter til en stribe forskellige industrier i ind- og udland, kunne melde om fremgang på alle fronter og om en opjustering, som gav en kursstigning på 2,7 pct. til 685 kr.

Og Atlantic Petroleum måtte erkende, at det er ikke lykkedes at skille sig af med sin andel af oliefeltet Orlando. Det kostede et kurstab på 6,5 pct. til 11,60 kr.