Torsdagens aktier: Danmark outperformede med Mærsk i front

Konglomeratet A.P. Møller-Mærsk tog føringen torsdag, hvor det danske marked løb en smule fra de øvrige europæiske aktiemarkeder.

Foto: Brian Bergmann. Nasdaq OMX i København. OMX Den Nordiske Børs fungerer som en hovedindgang til de nordiske og baltiske finansielle markeder. Københavns Fondsbørs A/S.
Læs mere
Fold sammen

I hvert fald endte det ledende C20 Cap-indeks med en stigning på 0,4 pct. til 1036,53, mens stort set samtlige af de øvrige markeder i Europa gik en smule tilbage ved dansk lukketid. Udsvingene på markederne var generelt ganske små.

- Det har været en stabil dag med et pænt plus fra morgenstunden, hvor det danske marked udviklede sig positivt i forhold til Europa, der har ligget i rødt det meste af dagen. Grunden er, at Novo, der vægter tungt, Mærsk og Vestas stiger pænt, siger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, til Ritzau Finans.

MÆRSK FIK SKULDERKLAP

A.P. Møller-Mærsk fik torsdag morgen hævet sin anbefaling hos den schweiziske storbank Credit Suisse til "outperform" fra "neutral". Schweizerne har desuden hævet kursmålet til 11.684 kr. fra 9030 kr.

Det nævnes blandt andet som positivt i finanshusets analyse, at konsolideringen inden for rederifarten for alvor er kommet i gang, at Mærsk-ledelsen er ved at gennemgå sin forretningsstruktur, mens direktørskiftet, hvor Søren Skou fremover får en dobbeltrolle som chef for både Maersk Line og hele konglomeratet, ligeledes bliver opfattet som positivt.

B-aktien i det lyseblå konglomerat steg 3 pct. til 8915 kr.

Vestas-aktien var også med i toppen i indekset med en stigning på 1,1 pct. 467,20 kr.

Møllermageren fik en del branchenyt - herunder fra sin spanske konkurrent Gamesa, som sent onsdag opjusterede forventningerne. Gamesa fremhævede fremgang på det indiske og latinamerikanske marked samt en god udvikling i Europa og USA.

Også den tyske vindmølleproducent Nordex opjusterede sine forventninger til driftsindtjeningen for resten af 2016, fremgik det af torsdagens regnskab.

- Det smitter positivt af. Når det går godt for branchen, øger det tiltroen til, at det også går godt for Vestas, siger Mads Zink.

MERE KONKURRENTNYT

Også ingrediensvirksomheden Chr. Hansen fik branchenyt, da den franske fødevarekoncern Danone, der er verdens største yoghurtproducent, kom med regnskab for første halvår.

Regnskabet viste, at højere priser bidrog til at løfte driftsoverskuddet hos Danone en anelse mere end ventet blandt analytikere i markedet ifølge Bloomberg.

Den højere indtjening kom på trods af en lavere toplinje, der var præget af modvind på valutasiden. Chr. Hansen steg 0,2 pct. til 420,10 kr.

Branchenyt fra udlandet var der ikke til TDC. Til gengæld fik telekoncernen løftet sit kursmål hos det store finanshus Morgan Stanley, der satte det op til 42 kr. fra tidligere 39 kr., viser data fra Bloomberg. TDC-aktien steg 0,4 pct. til 34,99 kr.

De tre danske bankaktier endte i bunden af eliteindekset, hvor Jyske Bank faldt 0,8 pct. til 271,10 kr., Danske Bank gik 0,9 pct. tilbage til 179,70 kr., mens Nordea endte som bundprop med et fald på 1,2 pct. til 58,65 kr.

Dermed fulgte de danske aktier i fodsporene på den europæiske banksektor torsdag.

ZEALAND PHARMA STEG EFTER FDA-NYHED

Blandt sidepapirerne var der godt nyt til Zealand Pharma, der fik godkendt sit diabetesmiddel Lixisenatid - også kendt som Lyxumia - af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

Godkendelsen baner vej for, at Sanofi, som det danske selskab har et samarbejde med, kan lancere lægemidlet, der er det første, Zealand har opfundet, i USA.

FDA's godkendelse af Lixisenatid gælder til behandling af voksne med type 2-diabetes. Godkendelsen udløser en milepælsbetaling på 34 mio. kr. fra Sanofi. Zealand er desuden berettiget til at modtage yderligere milepælsbetalinger på op til 914 mio. kr. samt licensbetalinger af salget på globalt plan.

Zealand var torsdagens mest stigende aktie med en fremgang på 10,1 pct. til 131 kr.

Også NKT kom til at kigge mod regnskaber fra sine konkurrenter. Franske Nexans, der konkurrerer med NKT's Cables-division, formåede eksempelvis at vende underskud til overskud i årets første seks måneder.

Den italienske kabelproducent og konkurrent Prysmian kom til gengæld en smule dårligere ud af andet kvartal end ventet på omsætningen.

NKT-aktien steg 1,1 pct. til 345,6 kr.

Inden for biotekbranchen indgik Onxeo en partneraftale for syv sydamerikanske lande, hvor Pint Pharma fremover vil komme til at stå for at indhente markedsføringstilladelse og markedsføre Onxeos kræftmiddel Beleodaq. Onxeo steg 3 pct. til 23,80 kr.

ALK FIK SÆNKET ANBEFALING

Desuden fik ALK-Abelló sænket anbefalingen hos flere banker, efter at firmaets amerikanske partner, Merck, tidligere på ugen valgte at opsige samarbejdet mellem de to selskaber på det potentielt store marked i USA.

Handelsbanken har nu anbefalingen "reducer" mod tidligere "akkumuler", mens kursmålet blev skåret til 1288 kr. fra 1102 kr., viser data fra Bloomberg. Danske Bank sænkede ligeledes sin anbefaling til "sælg" fra "hold" og skar kursmålet til 857 kr. fra 1190 kr.

ALK-Abelló faldt 1,5 pct. til 954 kr. Det følger efter onsdagens kursfald på 17,5 pct.

Slutteligt kunne Parken Sport & Entertainment glæde sig over, at selskabets fodboldhold, FC København, onsdag sikrede sig et fornuftigt udgangspunkt inden returkampen i Champions League-kvalifikationen med 1-1 ude mod de rumænske fodboldmestre, Astra Giurgiu. Parken-aktien endte 2,4 pct. højere i 65 kr.

/ritzau/FINANS