Torsdagens aktier: Chr. Hansens nedjustering trykkede markedet i rødt

En blodig torsdag for Chr. Hansen aktien var med til at hive det samlede danske eliteindeks, C25, i rødt med et fald på 1,0 pct. til 1114,01. Også Vestas og Ørsted bidrog til det samlede fald, mens Ambu og Danske Bank hellere ville være med i den sjove ende.

Ingredienskoncernen bakkede med 13,8 pct. til 624,20 kr., efter at den onsdag aften præsenterede en nedjustering for året 2018/2019 i sit fremskudte regnskab for tredje kvartal.

Ifølge chefhandler i Danske Bank Mads Zink var lussingen til Chr. Hansen rimelig.

»Det er en aktie, der er ekstremt dyrt prissat. Den er 80 pct. dyrere end konkurrenterne, og den var prissat til perfektion. Når den så ikke leverer til perfektion, så skal den ned. Selv efter det her fald er den ekstremt dyr i forhold til sektoren og konkurrenterne,« vurderer Mads Zink.

Koncernen venter nu, at den organiske vækst vil blive på 7-8 pct. mod tidligere 9-11 pct.

Forventningerne til indtjeningen, målt på EBIT-marginen før særlige poster, fastholdes på »omkring« 29,5 pct., mens ingredienskoncernen nu regner med frie pengestrømme »over« sidste års niveau mod hidtil »omkring« sidste års niveau, da ledelsen har besluttet at flytte nogle investeringer til næste regnskabsår.

Det var primært udviklingen inden for forretningsområdet naturlige farver, som var skurken. Chr. Hansen måtte i tredje kvartal af regnskabsåret konstatere, at farveforretningens organiske vækst bremsede op til 3 pct. fra 6 pct. i samme periode sidste regnskabsår.

»Chr. Hansen har helt klart påvirket aktiemarkedet i dag, da det er en relativt stor aktie. Der er også andre store aktier, som Vestas og Ørsted, der hiver godt ned,« fortsætter Mads Zink.

Der var vindnyt fra USA til Ørsted og Vestas om to lovforslag, som er fremsat i Senatet i USA, om forlængelse af den eksisterende skatterabatordning, ITC, for offshore vindenergi. Den amerikanske vindbranche, AWEA, ser en forlængelse som en kickstart. Men aktierne bakkede henholdsvis 2,5 pct. til 567,60 kr. og 2,5 pct. til 574,20 kr.

Vestas fik samtidig en såkaldt repowering-ordre på 58 megawatt (MW) til første fase af et 94 MW projekt i Randers.

Ambu og Danske Bank endte på toppen

Ambu toppede det samlede indeks med en stigning på 4 pct. til 99,80 kr. Ifølge Mads Zink var aktien nok kommet for langt ned, og der har samtidig været en masse insiderhandel, hvor ledelsen og bestyrelsen har købt op. Det tolkes som et positivt signal til aktien, vurderede han.

Danske Bank præsterede at være en af de mest stigende aktier, da den lukkede 2 pct. højere i 102,80 kr.

Det var omvendt en hårdere dag for bryggeriaktien Carlsberg, som faldt på analyse-nyt fra Citigroup. Banken sænkede sin anbefaling til »sælg« fra »hold«. Aktien lukkede 1,9 pct. lavere i 864,40 kr.

Nilfisk fik løftet sin anbefaling af børshuset ABG Sundal Collier, mens børshuset samtidig sænkede kursmålet. Anbefalingen blev løftet til »køb« fra »hold«, mens kursmålet blev snittet ned til 230 kr. fra 270 kr.

Det fik aktien til at lukke 2,5 pct. højere i 180 kr., selv om Danske Bank reducerede sit kursmål til 185 kr. fra 285 kr.

Dagens eneste regnskab

Det eneste danske regnskab torsdag stod Roblon for, og her blev det samlede resultat påvirket af tab på koncernes kunde vindmølleproducenten Senvion.

For første halvår lød nettoomsætningen på 112,2 mio. kr. mod 108,5 mio. kr. i samme periode sidste år. Resultatet før skat af fortsættende aktiviteter landede for halvåret på minus 35 mio. kr. mod et plus på 12,4 mio. kr. i første halvår sidste år.

Aktien lukkede uændret i 171 kr.

/ritzau/FINANS