Torsdagens aktier: B&O overraskede med kurshop trods hårdt regnskabsår

Foto: Henning Bagger

Bang & Olufsen bragede frem på det danske aktiemarked torsdag, på trods af at elektronikproducenten fra morgenstunden præsenterede et årsregnskab, der som ventet vidnede om et hårdt år med store fald på både top- og bundlinjen.

Det danske aktiemarked var det meste af dagen præget af god stemning, men et fald til medicinalkæmpen Novo Nordisk var med til at trække ned i eliteindekset torsdag eftermiddag. C25-indekset endte dermed med et fald på 0,3 pct. til indeks 1135,14.

Udsigterne til en rentesænkning fra den amerikanske centralbank på næste møde i slutningen af måneden, som chefen for banken, Jerome Powell, onsdag eftermiddag fik markederne til at tro på, gav ellers aktierne momentum en stor del af handelsdagen.

»Markedet nød i morges godt af meldingerne fra Powell. Overordnet set er det tyndt med nyheder i øjeblikket, så man hæfter sig især ved de få ting, der kommer. Omsætningen i markedet ligger lige nu et godt stykke under gennemsnittet, og der er lidt feriestemning over det. Vi venter lidt på, at den amerikanske regnskabssæson går i gang senere på måneden,« siger Christian Thatje, der er senioraktiehandler hos Sydbank.

B&O springer frem trods hårdt år

Bang & Olufsen leverede før åbningen et markant lavere årsresultat for 2018/19 end året forinden, men selskabet venter bedre resultater i indeværende år.

B&O vurderede dog også, at der er usikkerhed, og det valgte derfor ikke at offentliggøre mere langsigtede mål, som selskabet ellers havde lovet markedet.

Regnskabsåret bød på hele tre nedjusteringer for Bang & Olufsen, og derfor var de ringere resultater også ventet af markedet. Aktien steg torsdag 5,7 pct. til 46,20 kr., men den er faldet 48 pct. siden årsskiftet.

»Det er svært at sige, hvorfor aktien skal så meget op. Når jeg kigger på tallene, så forstår jeg det ikke - jeg gættede ikke, at den skulle op.«

»Jeg kan ikke se, at der er blevet fremlagt nok. Hvis vi ser på det de lægger frem, så kan forventningerne være fugl eller fisk, da der ikke er konkrete tal,« lyder det fra André Thormann, analytiker hos ABG Sundal Collier.

Ifølge Bloomberg News var kommentarer fra topchef Henrik Clausen med til at sende selskabets aktie op torsdag.

På en telekonference efter regnskabet fortalte han, at andet halvår af det indeværende regnskabsår 2019/20 vil blive et vendepunkt for virksomheden, i takt med at detailhandlen får ryddet ud i deres overskudslagre.

Novo Nordisk faldt ud på eftermiddagen

Novo Nordisk begyndte at dykke i løbet af eftermiddagen, og ved lukketid lå aktien 2,4 pct. lavere i 327 kr. I USA var flere medicinalselskaber også under pres.

Torsdag var der forlydender om, at Det Hvide Hus har droppet en plan om at fjerne rabatterne til indkøbsforeningerne på medicin, som ifølge kritikken ikke ryger direkte videre til patienterne.

Det kan have været med til at skabe bekymringer for, at mere skadelige tiltag - set fra medicinalselskabernes synsvinkel - kan komme på tale.

»Man kan sige, at det kan være PBM'erne (Pharmacy benefit management, red.) eller producenterne, der skal tage mindre for produktet, og nu lyder det, at det ikke er PBM'erne, der skal gøre det. Det kan gå ud over medicinalselskaberne, for det er et nulsumsspil,« siger Daniel Fabricius, der er børsmægler hos ABG Sundal Collier.

Maersk Drilling følger olieprisens stigning

I C25-indekset var høreapparatselskaberne GN og Demant omvendt med i toppen med stigninger på henholdsvis 2,2 pct. til 328,10 kr. og 2 pct. til 206,20 kr.

Det samme var borerigselskabet Maersk Drilling, der går under navnet Drilling Company of 1972 på børsen, med en stigning på 1 pct. til 498 kr.

Stigningen kom, i kølvandet af at olieprisen de seneste dage er steget fra omkring 64 dollar for en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, til omkring 67 dollar per tønde.

Borebranchen har været presset gennem flere år, siden et fald i olieprisen og en opbremsning i de store olieselskabers investeringslyst i 2014-2015 skabte mangel på arbejde for mange borerigge.

Ændringer til Novozymes, Ørsted og Tryg

Det danske eliteindeks var også præget af et par kursmålsændringer torsdag. Novozymes fik eksempelvis sænket anbefalingen til »sælg« fra »hold« af Nykredit, viser data fra Bloomberg News. Enzymaktien steg dog 0,1 pct. til 306,60 kr.

Ørsted fik omvendt løftet sit kursmål hos britiske HSBC, der skruede op til 680 kr. fra 580 kr. Den positive anbefaling »køb« blev gentaget, fremgår det af data fra Bloomberg News.

Aktien kæmpede for at fastholde rekordniveauet fra onsdag, og aktien steg torsdag 0,2 pct. til 614 kr.

Onsdag aften kom det desuden frem, at Ørsteds svenske konkurrent Vattenfall løb med sejren i et hollandsk udbud om at opføre havmølleparkerne Hollandse Kust Zuid 3&4, som den danske energikoncern også havde lagt billet ind på.

Tryg fik også kursmålet løftet til 220 kr. fra 210 kr. af norske DNB, der gentog anbefalingen "hold". Forsikringsaktien var dog under teknisk pres torsdag, da der fragik 1,70 kr. i kvartalsudbytte. Selskabet leverede onsdag tal for andet kvartal.

Torsdag faldt aktien 1 pct. - eller 2,20 kr. - til 217,60 kr.

/ritzau/FINANS