Torsdag er sandhedens time for kriseramt ejendomsgigant – men aktien brager frem på børsen i New York

Torsdag kan blive sandhedens time for den forgældede kinesiske virksomhed Evergrande, når den skal betale renter på et lån. Men gode nyheder onsdag sender aktien op næsten 50 procent i New York i håbet om, at et kollaps er afværget for nu.

For nogle uger siden havde få danskere hørt om Evergrande, men nu er den et dagligt samtaleemne. Virksomheden skylder over 300 milliarder dollar i gæld, svarende til lidt under Danmarks samlede BNP.    Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG/REUTERS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gode nyheder har der ikke været mange af for den gældsplagede kinesiske ejendomsgigant Evergrande de seneste uger.

Men onsdag er stemningen mere positiv, i hvert fald på børsen i New York. Her stiger Evergrandes såkaldte ADR-aktiekurs næsten 50 procent og er dermed tilbage i det højeste niveau siden i fredags.

ADR står for American Depositary Receipt og er et certifikat i et ikkeamerikansk selskab, som er noteret på en amerikansk børs. Det giver amerikanerne mulighed for at investere i udenlandske aktier og modtage udbytter i dollar. De fleste store danske virksomheder har også en ADR-aktie i USA, for eksempel Danske Bank og Novo Nordisk.

Investorjublen kommer, efter at Evergrande i en – lidt uklart formuleret – børsmeddelelse onsdag fortalte, at »en aftale er indgået« med en række obligationsejere, der skulle have modtaget deres rentebetaling torsdag. Netop rentebetalingen torsdag har været under stor international bevågenhed, fordi kriseramte Evergrande er så fattig på kontanter, at den ikke har nok penge til at betale sine kreditorer. Kan virksomheden ikke betale sine kreditorer, ender den officielt i betalingsstandsning og styrer dermed direkte mod et kollaps.

Dette kollaps frygtes at være Kinas »Lehman-øjeblik,« der kan trække hele den kinesiske økonomi – og potentielt de globale finansmarkeder – ned med sig. Evergrande er nemlig et af verdens mest forgældede selskaber med over 300 milliarder dollar i gæld, og går virksomheden konkurs, står banker og de andre kreditorer til enorme tab, der kan sprede sig som ringe i vandet.

Et lettelsens suk

Derfor har der fra investorernes side lydt et lettelsens suk onsdag, efter nyheden om aftalen med obligationsejerne. Det gav også genlyd på de store internationale børser, hvor blandt andet det amerikanske S&P 500 indeks onsdag steg 1,1 procent, mens det tyske DAX indeks lukkede en procent højere. Tidligere på ugen dykkede aktier i både USA og Europa, da frygten for et Evergrande-kollaps sendte chokbølger gennem markedet.

Børsen i Hongkong har været lukket onsdag på grund af en lokal helligdag, så vi har endnu ikke set en aktiereaktion i Evergrandes »hjemme«-notering. Men ADR-kursen og virksomhedens »rigtige« aktiekurs følges for det meste ad, så onsdagens kurshop i New York kan være en god indikation på, hvordan aktien vil klare sig, når markedet åbner igen i Hongkong torsdag.

»Det lader til, at al uroen, vi har oplevet omkring Evergrande de seneste dage, er ved at aftage,« siger Craig Erlam, senior markedsanalytiker hos Oanda i London.

»Problemet er på ingen måde forsvundet, men én forhindring er blevet overvundet, og det køber virksomheden lidt mere tid,« tilføjer han.

Skelsættende torsdag

Rentebetalingen torsdag er dog ikke helt ude af verden endnu. For det første er det uklart, hvad aftalen går ud på og om virksomheden bare skal betale penge tilbage på et senere tidspunkt og derfor bare udskyder hovedpinen.

Og for det andet – og endnu mere væsentligt – så gælder aftalen kun rentebetalingen på de lokale kinesiske obligationer. Torsdag skal virksomheden også betale renter på et internationalt obligationslån i dollar, og det fremgår ikke fra onsdagens børsmeddelelse, om der er indgået nogle aftaler om det.

»Der venter nogle US dollar betalinger også, og det bliver måske sværere at lave de her aftaler. Markedet ånder lettet op, men jeg har ikke hørt nogen i dag, der ikke har sagt, at det her bare er første, lille skridt i en længere saga om den kinesiske gæld og ejendomssektor,« siger Michael Friis Jørgensen, aktiechef i HC Andersen Capital, i Euroinvestors podcast »Millionærklubben.«

»Sagaen kommer til at fortsætte i en eller anden form med det her selskab.«