Topsil: Frasalg er kørt efter bogen med lang tid til bud

Der blev givet tid til at få bud fra flere forskellige selskaber, og der er ikke noget, som er blevet trukket ned over hovedet på aktionærerne.

Topsil. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Sådan lyder det fra Topsils formand, Jens Borelli-Kjær, efter at Erhvervsstyrelsen har indledt en undersøgelse af, hvorvidt det foregik efter bogen, da Topsil fredag i sidste uge godkendte salget af virksomhedens siliciumforretning.

Det skete på en ekstraordinær generalforsamling, hvor forløbet efterfølgende har mødt kritik fra flere sider. Bestyrelsen er blevet kritiseret for at haste handlen igennem, og nu er sagen altså også kommet i myndighedernes søgelys.

»Jeg har læst, at nogle har oplevet, at processen er gået for hurtigt, og at man kunne have fået en højere pris, hvis man havde givet det mere tid.«

»Det er et fuldt ud validt argument, men det er ikke fakta i den her sag, fordi vi snakker om en salgsproces, som har kørt længe,« siger Jens Borelli-Kjær.

Topsils siliciumforretning, der udgør langt hovedparten af virksomheden - minus en polsk ejendomsforretning - blev solgt for 355 mio. kr. til Globalwafers fra Taiwan, der havde forhøjet sit bud efter konkurrence fra kinesiske National Silicon Industry Group (NSIG), som op til generalforsamlingen kom med sit bud.

NSIG's bud lød på 395 mio. kr., hvilket var inklusive de polske aktiviteter, som Topsil selv har bogført til omkring 60 mio. kr.

Erhvervsstyrelsen vil ikke oplyse, hvorfor myndigheden er gået ind i den konkrete sag, ligesom det heller ikke kan fortælle, hvor lang tid sagsbehandlingen forventes at tage.

Topsil er først ved at se på dokumenterne, og det er for tidligt at sige, hvorvidt det får betydning for den salgsproces, som selskabet regner med at have afsluttet i starten af juli.

»Men det har jeg svært ved at tro, fordi vi mener, at generalforsamlingen er foregået efter bogen,« siger Jens Borelli-Kjær.

Omvendt mener NSIG, der har klaget over gyldigheden af beslutningerne på generalforsamlingen til Erhvervsstyrelsen, at hele salgsprocessen skal sættes på pause, mens undersøgelsen foregår.

PRIVATE AKTIONÆRER UTILFREDSE

Hos Dansk Aktionærforening, der repræsenterer private investorer, forholder man sig stærkt kritisk over for forløbet. Foreningen glæder sig over, at Erhvervsstyrelsen er gået ind i sagen.

»Hele det her forløb afslører, at der ikke er blevet taget hensyn til aktionærerne, fordi man gennemfører et salg af virksomheden, uden at man giver plads til en budkrig, som kunne have givet en højere pris til aktionærerne,« siger formand Niels Mengel.

Han mener desuden, at bestyrelsen "misbrugte" fuldmagter fra aktionærer, som var givet op til fire dage før generalforsamlingen, da de blev brugt til at stemme salget igennem, selv om de var givet ud fra en viden om, at der kun var et bud på banen.

- Når der kommer et nyt tilbud ind, så er forudsætningen for de fuldmagter bortfaldet, og man burde have suspenderet generalforsamlingen, til man havde haft mulighed for at undersøge det nye tilbud, siger Niels Mengel.

KRITIK AFFEJES

Den kritik giver Topsil dog ikke meget for. Formand Jens Borelli-Kjær fortæller, at man havde kørt en dialog med NSIG siden februar, men at selskabet så valgte at trække sig, da det samtidig var i gang med et opkøb i Finland, hvorefter Topsil indgik en aftale med Globalwafers.

»NSIG meldte sig på banen igen, hvorefter vi har ført forhandlinger, men NISIG valgte så ikke at komme med en pris før dagen inden generalforsamlingen.«

»Jeg forsøgte at redegøre for forløbet på generalforsamlingen i fredags, og snakken om at der ikke har været et forløb og tid til en budproces er forkert, og det lys er man nødt til at se det her i,« siger Topsil-formanden.

NY GENERALFORSAMLING PÅ VEJ

Omkring 30 pct. af aktionærerne var mødt op til generalforsamlingen i fredags, og 73,9 pct. takkede ja til handlen.

Det gjaldt blandt andet Small Cap Danmark, som ejer knap 5 pct. af aktierne, men selskabet havde afgivet brevstemmer på forhånd, som det efterfølgende ønskede at kalde tilbage, da man fandt ud, at der var et konkurrerende bud på banen.

Det kan under normale omstændigheder ikke lade sig gøre, og handlen blev stemt igennem. Efterfølgende har Small Cap Danmark sammen med et par andre aktionærer - der samlet repræsenterer knap 10 pct. af stemmerne - krævet en ny generalforsamling.

Topsil har dog ikke travlt med at få afviklet den generalforsamling og erkender, at frasalget potentielt kan være på plads, når generalforsamlingen løber af stablen.

»Vi har ikke umiddelbart planer om, at den skal være afholdt. Vi har forpligtet os til at gennemføre en handel i starten af juli, og rent fysisk skal vi indkalde med mindst tre ugers varsel, så det begynder at blive svært,« siger Jens Borelli-Kjær og erkender:

»Hvis salget på det tidspunkt er godkendt, så bliver det da en bagvendt generalforsamling,« siger han, mens han understreger, at hele sagen dog afhænger af, hvad undersøgelsen hos Erhvervsstyrelsen kommer til at få af betydning.

DISKUSSION OM BUD

Han mener desuden, at aktionærerne har fået den bedste aftale med Globalwafers bud på 355 mio. kr., eksklusive den polske ejendom, der er bogført til 60 mio. kr.

»Vi forventer at kunne sælge den for mere, end det er bogført til, så jeg mener samlet set, at buddet fra Globalwafers var det bedste. Jeg har ikke haft noget ønske om at blive solgt til den ene frem for den anden, men om at få det bedste tilbud,« siger Jens Borelli-Kjær.

Hos Dansk Aktionærforening mener man modsat Topsil, at det bedste tilbud var fra NSIG, der som bekendt lagde et bud ind på hele virksomheden til 395 mio. kr.

»Set fra aktionærernes synspunkt er det klart at foretrække at sidde med en kendt håndfuld penge i hånden end at sidde med en vis mængde penge og så en ukendt værdi af en polsk ejendom,« siger formand Niels Mengel.

NSIG har ikke ønsket at kommentere forløbet omkring Topsils frasalg.

/ritzau/FINANS