Topchef: Vi mangler den rigtige arbejdskraft

Topkvalificeret arbejdskraft er fortsat vanskelig at trække til Danmark. Det skyldes ikke kun, at vores skatter er for høje. Men også, at der er alt for meget bureaukrati, når en udlæn­ding forsøger at komme til Danmark.

Hvis vi ikke får produktiviteten i vejret, går det ud over velfærden. Men der er mange meninger om, hvordan det kan forhindres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Mejlvang/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark kunne vinde stort og blive et mere velstillet land, hvis det blev nemmere at tiltrække eksperter fra udlandet, vurderer koncernchef Jørgen Huno Rasmussen fra FLSmidth & Co.

Han siger direkte, at Danmark mangler det allervigtigste brændstof til at få vores produktivitet, økonomiske vækst og velstand løftet i vejret på betydelig vis, »nemlig topkvalificerede udenlandsk arbejdskraft, som kan tænke nyt, udvikle nye og mere effektive måder at producere på, og som kan være til inspiration for sine omgivelser.«

Men Danmark er heller ikke så interaktiv og åben over for omverden, som vi burde være og var engang, vurderer topchefen. »Før i tiden har vi ellers været sande mestre i et hente nye viden fra udlandet og omsætte det til kommercielle succeshistorier i Danmark. Men heller ikke på det område går det så godt som før,« siger Jørgen Huno Rasmussen fra den store danske industrikoncern FLSmidth & Co.

Anledningen er, at Økonomi- og Erhvervsministeriet netop har udsendt en større analyse, der slår fast, at Danmark over de sidste ti år er sakket alvorlig bagud, når det handler om at øge vores produktivitet og velstand. Årsagen skulle især være, at dansk erhvervsliv investerer for lidt og lancerer for få nye produkter. Men også at der ikke vælter lige så mange højtuddannede ud på arbejdsmarkedet herhjemme som før.

Udpræget bureaukrati
Men Jørgen Huno Rasmussen siger, at det mest alvorlige problem set med deres øjne er, at det er vanskeligt at få de rette medarbejdere. »Vi har vanskeligt ved at tiltrække og fastholde udenlandske eksperter. Der er en lang række barrierer og udpræget bureaukrati forbundet for en udlændinge med til komme til Danmark. Derfor opgiver en del på forhånd. Men de, som så endelig kommer hertil, bliver her også kortere tid end før,« siger Jørgen Huno Rasmussen. Han kalder ellers de udenlandske eksperter »en forudsætning for, at vi kan få nye ideer herhjemme og udvikle nye og bedre måder at producere på, som øger produktiviteten.«

»Det kræver inspiration, som vi før har hentet internationalt. Men her ser jeg en tilbagegang nu. Der kommer færre udenlandske talenter til Danmark.« Koncernchefen oplyser, at FLSmidth & Co. har en del udenlandske eksperter ansat, som benytter den danske forskerskat på 25 procent. Men den løber kun i tre år, og stiger derefter til 33 procent.

»Og så rejser de fleste,« siger direktøren for FLSmidth & Co., der især gør sig inden for produktion af maskiner og anden teknologi, som benyttes af cementfabrikker og til udvinding af mineraler over hele kloden. Virksomheden omsætter for mere end 25 milliarder kroner årligt og beskæftiger.

Jørgen Huno Rasmussen peger også på, at den udenlandske arbejdskraft mangler internationale skoler i Danmark, hvor de kan få uddannet deres børn, hvorfor mange tager hjem, når de stifter familie, ligesom høje leveomkostninger også spiller ind.

At sætte selskabsskatten op, sådan som flere politiske partier, herunder også Socialdemokratiet, har planer om, vil være »ren gift« for erhvervslivets investeringer og dermed dansk velstand, vurderer Jørgen Huno Rasmussen. »Mange udenlandske virksomheder vælger Danmark fra på grund af vores høje skatter,« siger Jørgen Huno Rasmussen.