Topchef: Lavinflation er midlertidig men måske fejlbedømt

Den amerikanske centralbanks topchef, Janet Yellen, gentog tirsdag, at Federal Reserves renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), vurderer, at den overraskende lave inflation i det forløbne år er midlertidig. Men hun erkendte samtidig, at udvalget måske har "fejlbedømt" situationen.

Janet Yellen Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK WILSON

Den amerikanske centralbanks topchef, Janet Yellen, gentog tirsdag, at Federal Reserves renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), vurderer, at den overraskende lave inflation i det forløbne år er midlertidig. Men hun erkendte samtidig, at udvalget måske har »fejlbedømt« situationen.

I hendes første kommentarer siden forbundsbanken i sidste uge besluttede at holde den toneangivende rente uændret efter to forhøjelser i år og fire siden december 2015, sagde Yellen nok engang, at gradvise renteforhøjelser vil være passende. Men hun advarede mod at "bevæge sig for gradvist", og derved at risikere overophedning af økonomien.

»De økonomiske udsigter er præget af væsentlige usikkerheder, så for hurtige renteforhøjelser risikerer at »overjustere« pengepolitikken for at imødegå en forventede udviklinger, som måske ikke materialiserer sig,« vurderede hun.

Kommentarerne kom i en tale til National Association of Business Economists i Cleveland tirsdag aften.

»Med arbejdsløshed på meget lave 4,4 pct. kan det medføre et overophedet arbejdsmarked og risikerer at »skabe et inflationsproblem på et senere tidspunkt, medmindre renterne ikke følge med,«« lød advarslen fra Yellen.

FOMC-medlemmerne har længe argumenteret for, at inflationen, som senest har distanceret sig yderligere fra centralbankens 2 pct. målsætning, holdes tilbage af engangsfaktorer, og at den gradvist vil stige i de næste to år.

Men Janet Yellen erkendte, at »de måske har overvurderet arbejdsmarkedets styrke eller de grundlæggende kræfter, der danner baggrund for inflationen, og pegede på, at FOMC-medlemmerne skal »forblive opmærksomme« på kommende data, der kan ændre deres vurderinger.«

På nuværende tidspunkt vurderer økonomerne en stigende sandsynlighed for, at Fed vil hæve renterne for tredje gang i år i december.