Tobakskæmpe går på børsen med markedsværdi på op mod 11 milliarder

Den danske tobakskoncern Scandinavian Tobacco Group er nu klar til at gå på børsen. De hidtidige ejere udbyder 35,6-40 pct. af aktierne, og venter at blive noteret på fondsbørsen senest den 10. februar. Koncernen ventes at få en børsværdi på mellem 9,3 og 11 milliarder kr.

Scandinanivan Tobacco Groups adm. direktør  Niels Frederiksen, Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Scandinavian Tobacco Group har torsdag offentliggjort det prospekt, der skal lede cigargiganten på børsen.  Det indikative kursinterval er fastsat til 93-110 kr. pr. aktie, og det betyder at koncernen skulle have en markedsværdi på mellem 9,3 og 11 milliarder kr.

De hidtidige ejere, de gamle danske tobaksdynastier bag Skandinavisk Holding II og svenske Swedish Match,  udbyder mellem 35,6 og 40 pct. af aktierne, og udbudsperioden begynder allerede i dag torsdag og lukker senest 9. februar. Dvs. at den egentlige børsnotering vil finde sted seneste 10. februar.

»Dagens meddelelse markerer starten på en ny og spændende rejse for selskabet. I 2010 skabte vi en global, ledende og skalerbar virksomhed med en meget anerkendt og bred portefølje af brands inden for cigarer, pibetobak og fintskåren tobak. Selskabet udviser en solid økonomisk performance, og ledelsen har en klar strategi for virksomhedens udviklingNiels Frederiksen, administrerende direktør i Scandinanivan Tobacco Group og forøgelse af indtjeningen. Jeg har store forventninger til sel-skabets børsnotering og byder velkommen til nye aktionærer, der kan deltage i den fremtidige værdiskabelse i Scandinavian Tobacco Group,«  udtaler Scancinavian Tobacco Groups bestyrelsesformand Jørgen Tandrup i prospektmeddelelsen.

Selskabets adm. direktør Niels Frederiksen oplyser, at man siden man for to uger siden officielt meldte sig som børskandidat har modtaget »særdeles positive tilbagemeldinger fra potentielle investorer og andre interessenter«.

»Vi har flere muligheder for at øge væksten i vores virksomhed og, ved at optimere vores virksomhed, særligt forsyningskæden, forbedre indtjeningen samt vores mulighed for at konsolidere branchen. Med vores solide økonomiske resultater, en stærk og diversificeret portefølje af brands samt vores globale tilstedeværelse er vi i god form til at byde nye aktionærer velkommen,« skriver han til de potentielle nye medejere.

Og Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet vurderer, at der nok skal være investorinteresse.

»ST Group er en moden forretning med en meget stabil men også voksende forretning. Der vil givetvis være investorer – både større som mindre – som vælger ST Group fra af etiske årsager. Det mest sandsynlige er, at ST Group vil komme godt i mål med sin børsnotering. Udbuddet er »moderat« - 3,6-4,0 milliarder, og på trods af moderate vækstudsigter og selv om tobak som investering deler vandene, vil der være tilstrækkelig mange købere, som kommer ud af tobakstågen. Nu mangler vi blot at finde ud af, hvad en sådan størrelse eksakt skal koste, og i hvilket omfang porteføljeinvestorer vil nikke til en pris som industrielle eller finansielle aktører angiveligt har sagt nej til,« skriver han i en kommentar.