Tobaks-boss: Børsnotering skyldes ikke krise

Scandinavian Tobacco Group vil noteres på børsen. Men hvor en børsnotering for nogle selskaber er en måde at tilføre penge til en slunken kasse, er det ikke et tegn på krise for Scandinavian Tobacco Group.

Scandinavian Tobacco Group vil noteres på børsen. Men hvor en børsnotering for nogle selskaber er en måde at tilføre penge til en slunken kasse, er det ikke et tegn på krise for Scandinavian Tobacco Group. Det bedyrer tobakskoncernens administrerende direktør, Niels Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bedyrer tobakskoncernens administrerende direktør, Niels Frederiksen, over for Ritzau Finans.

- Det er det ikke i vores tilfælde. Det provenu, der bliver skabt ved en børsnotering, tilfalder ikke virksomheden, men aktionærerne. Scandinavian Tobacco Group er fint i stand til at finansiere sin egen drift og vækst med den pengestrøm, vi generer, siger Niels Frederiksen.

Planen om børsnotering kommer dog blot et lidt over et år, efter at der var rygter om, at den danske tobakskoncerns storaktionær - svenske Swedish Match - i december 2014 forsøgte at sælge sine 49 pct. af det danske selskab.

- Vi har aldrig offentliggjort, at vi har forsøgt at sælge virksomheden. Det, man skal forstå, er, at når man vælger at se på en børsnotering, er det fuldstændigt naturligt for ejerne at se på andre alternativer. Det har vores ejere naturligvis også gjort sammen med JPMorgan. I sidste ende har de valgt, at en børsnotering er det rigtige valg for dem selv og virksomheden, forklarer den administrerende direktør.

Ritzau Finans: Har I forsøgt jer med et salg?

- Vi kommenterer ikke på rygter, slår koncernchefen fast.

En børsnotering af Scandinavian Tobacco Group vil antageligt gøre det nemmere for Swedish Match at skille sig af med sine aktier i det danske selskab. Men i 2014 blev en børsnotering skrinlagt, fordi tobakskoncernens daværende topchef, Anders Colding Friis, skiftede jobbet ud med en stilling hos Pandora.

- Man bliver nødt til at se det i et historisk perspektiv. Scandinavian Tobacco Group har været på en rejse, der startede i 2010, hvor man sammenlagde cigar og pibetobak fra det gamle Skandinavisk Tobakskompagni og Swedish Tobaks tilsvarende forretning.

- Man skabte en platform, som vi efterfølgende har styrket igennem en række opkøb, så vi i dag er en af verdens ledende spillere inden for cigar og pibetobak. Det har egentlig været planen fra starten af blandt aktionærerne, at når vi var nået igennem den fase, ville vi børsnoteres, siger Niels Frederiksen.

Han vil ikke sætte dato på, hvornår selskabet forventer at komme på fondsbørsen.

- Det, vi har offentliggjort i dag, er hensigten om at blive børsnoteret. Så kører der en proces over de kommende uger, og vi holder selvfølgelig også nøje øje med det marked, vi er gået ud i. I sidste ende er det aktionærerne, der i næste fase beslutter, om de er klar til at offentliggøre et prospekt, forklarer Niels Frederiksen.

- Det er klart, at når man har offentliggjort hensigten, så skal det ske inden for en overkommelig fremtid, tilføjer han.

I forbindelse med offentliggørelsen af prospektet, vil der også blive offentliggjort et forventet prisspænd for aktien.

- Før det har vi ikke en offentlig holdning til prisen, erklærer den administrerende direktør.

Der er tre banker, der er involveret i børsnoteringen i form af Deutsche Bank, Nordea Markets samt JPMorgan, som bliver den ledende koordinator for børsnoteringen.

- Vi tror, at det er en fordel med et bankkonsortium, fordi vi forventer, at den dag vi skal sælge, skal det ske i Norden, i resten af Europa og i USA. Der komplimenterer bankerne i virkeligheden hinanden, siger Niels Frederiksen.

En udfordring for selskabets forretning er, at det globale tobaksmarked er faldende.

- Men selv i faldende markeder er der vækstlommer. Et godt eksempel er vores håndrullede forretning i USA, hvor forbrugerne er gået fra at købe deres cigarer i almindelige butikker i højere grad gør det i online-butikker, lyder det fra Niels Frederiksen.

Han frygter ikke, at den øgede omtale, en børsnotering formodentlig medfører, vil være et problem for selskabet, selv om den beskæftiger sig med et produkt, der er kendt for at være sundhedsskadeligt.

- Vi tror, at øget synlighed er en god ting for virksomheden. Vi har den grundholdning, at ligesom rygning er et personligt valg, er investering i tobaksaktier et personligt valg.

- Uanset om du er privat investor eller repræsenterer en større pensionskasse, så må man gøre op med sig selv, om man synes, det er okay at investere i tobaksaktier. Og det ser vi da stadig i dag, at langt hovedparten af de professionelle investorer gør, mener Niels Frederiksen.

Børsnoteringen skal også være med til at brede aktionærkredsen ud.

- Vi vil gerne udvikle virksomheden til at blive endnu større, og den synlighed, der følger med en børsnotering, tror vi, vil hjælpe os på mange måder - ikke mindst når vi skal ud og rekruttere dygtige og kompetente medarbejdere, tilføjer han.

Forud for udbuddet er tobaksselskabet - ud over af Swedish Match - ejet af Augustinus Fonden og Det Obelske Familiefond med 51 pct.