To venner får fængselsstraf for insiderhandel

I sidste uge dømte retten i Viborg to mænd for insiderhandel. Den ene var ansat i en børsnoteret virksomhed.

En af de to involverede arbejdede som controller i et børsnoteret selskab, og havde derfor viden om et forestående køb. Den viden delte han med vennen, som købte aktier for en halv million kroner, få dage før virksomheden offentliggjorde købet. Aktierne blev derefter solgt med en gevinst på 61.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To venner på 70 år og 68 år havde indgået en aftale. Den ene tippede den anden om et nært forestående overtagelsesudbud, hvorefter vennen købte aktier for halv million danske kroner.

Men aftalen var ulovlig, vurderede retten i Viborg, som idømte de to venner ubetinget fængsel for insiderhandel.

Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

En af de to involverede arbejdede som controller i et børsnoteret selskab, og havde derfor viden om et forestående køb. Den viden delte han med vennen, som købte aktier for en halv million kroner, få dage inden virksomheden offentliggjorde købet. Aktierne blev derefter solgt med en gevinst på 61.000 kroner.

Controlleren, som tippede sin ven, blev idømt 30 dages ubetinget fængsel, mens aktiekøberen fik en dom på 60 dages ubetinget fængsel.

Det fortæller senioranklager Martin Kromann fra Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). Han har ført sagen for anklagemyndigheden, og han er tilfreds med rettens dom.

»Insiderhandel undergraver tilliden til de finansielle markeder. Dommen sender et klart signal om, at misbrug af børsfølsom viden til insiderhandel udløser markante straffe, og det bekræfter, at vi Danmark har en streng retspraksis på området. Retten fulgte anklagemyndighedens påstand om 30 og 60 dages ubetinget fængselsstraf til de to tiltalte, så det er et meget tilfredsstillende resultat for SØIK,« siger Martin Kromann.

Anklagemyndigheden oplyser i pressemedelelsen, at Byretten fulgte udgangspunktet om, at der skal idømmes ubetinget fængselsstraf i sager om markedsmisbrug. Foruden fængselsstraffene blev gevinsten på 61.000 kroner konfiskeret.

Det er endnu uvist om de dømte ønsker at anke sagen til Landsretten.